Отпускарският месец август стана тази година криминален - домашно насилие,

...
Отпускарският месец август стана тази година криминален - домашно насилие,
Коментари Харесай

Z-Каст 129: Талионът, българската психика и партията, която зове за насилие

Отпускарският месец август стана тази година престъпен - домашно принуждение, побоища, убийства... И всичко това доближи своя пик със случая на водача на камион, блъснал и несъзнателно предизвикал гибелта на дете, а след това погубен от тълпата родственици.

Медиите ли превърнахме август в месеца на закононарушенията, поради липса на политически вести? Или нещо се чупи в нашето общество, достигнало до талионът - първобитният юридически принцип " око за око, зъб за зъб "?

По тематиката беседваме със правосъдния редактор на Клуб Z Стефан Миланов. Той акцентира, че у нас царува една заблуда, че съдът пуска всички - а данните сочат друго.

" Всъщност ние живеем в страна, в която съдът е податлив да осъжда всеобщо и навсякъде. "

Но има забележими и невидими проблеми. Прокуратурата не популяризира триумфите си против икономическите закононарушения, да вземем за пример - а войната по пътищата постоянно е на напред във времето. И най-лесно се яхва от популисти, отбелязва Миланов.

В случая с роднините на детето, умъртвили водача на камиона, нещата не са толкоз еднопосочни, колкото наподобяват на пръв взор.

" Тук хората не могат да бъдат упреквани, че са първобитна навалица, която е скочила да въздава отплата, тъй като те гледат вести. Те виждат да вземем за пример, че един обикновен проблем като този с Милен Цветков лиши 3 години ", означи той.

А по-страшното е, че има доста хора, които оправдават нарушителите - дали този, който е нарязал Дебора, или пребил друга жена.

" Тези хора имат посланичество в Народното събрание. На тях им се дава обещание, че по този начин ще им се решат проблемите. На тях им се изяснява - проблемите ти не са корупцията, злоупотребите, кражбите. Проблемите ти са, че би трябвало да обесим някого. Ние непосредствено имаме в Народното събрание политическа мощ, която приканва към принуждение. "

Счупена ли е душeвността на обществото ни? Колко вредим медиите? Помага ли, когато жертвите на принуждение приказват? Може ли да има промяна на Министерство на вътрешните работи? Отговорът на тези и още въпроси - чуйте и гледайте в новия, 129-и епизод на Z-Каст:



Слушайте Z-Каст и в платформите, , , .
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР