„Отпускането на мерките в този момент е парадоксално. В други

...
„Отпускането на мерките в този момент е парадоксално. В други
Коментари Харесай

Мутафчийски: Отпускането на мерките е парадоксално


„ Отпускането на ограниченията в този миг е парадоксално. В други страни, в които приказват за разхлабване на ограниченията, са трансферирали платото на заболеваемостта и вървят надолу, до момента в който нашата крива си върви нагоре. Всъщност ние претърпяваме втори дребен пик, тъй като при започване на април имахме сходен. След това заболевоемостта понижа и напоследък отново се „ катерим “ по параболата “, изясни Мутафчийски.

„ Получавах стотици писма по имейла си, до момента в който не го отстраних, тъй като имаше хули и нецензурни обръщения. Не можах да схвана кое не стана ясно. Не е наложително да стоиш единствено у дома - може да излезеш на работа, на доктор, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти денем, това си е една много сериозна разходка по софийските улици. Надигна се подобен стон, че стоим затворени. Не сме стояли затворени. Гърците, сърбите, италианците, французите стояха затворени, ние – не. Едни от най-либералните ограничения, само че в действителност в точния момент наложени, дадоха резултат. В момента са напът да се провалят, тъй като в този момент напълно не се извършват. Вчера, до момента в който отида от у дома до болничното заведение, срещнах към 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и единствено една жена я носеше вярно “, изясни генералът.

„ За парковете постоянно съм казвал, че не са животоспасяващи. Имаше обаче доста спорни отзиви. Опасявам се, че ще има събирания на огромни групи младежи с бири в ръка, събиране на майки, което е действителна заплаха за разпространение на болестта ",каза още Мутафчийски.

Генералът съобщи, че поддържа думите на основния прокурор Иван Гешев, който счита, че ограниченията са положителни, само че контролът куцаше. „ Това бяха полумерки, които „ полу " се изпълняваха. Нито полицията, нито общинските чиновници имат изобилен запас от хора. Всеки от нас би трябвало да бъде съзнателен, когато излиза на открито “, изясни началникът на Оперативния щаб.

Генерал Мутафчийски съобщи още, че връщането на учениците от 7 и 12 клас в учебно заведение е планувано от министъра на образованието за края на месец май.

„ Нужна е подготовка. Представили сме два разновидността – или стартират най-малките, или стартират по-големите, тъй като би трябвало да се явят на матури. Дори в условия на ковид, животът не може да спре. И тъй като не се вижда краят, ние би трябвало да се приспособяваме към съществуването на този вирус. В множеството западни страни, в които желаят да се възстановят образователните занятия, предлагат чиновете да бъдат подредени на разстояние от 1 метър, а в класната стая да има не повече от 15 ученика “, посочи той. Според него обаче това би сложило просветителната ни система пред съществено тестване. „ Откъде ще се намерят толкоз учители и пространства? ", пита Мутафчийски.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР