Отпускането на еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лева

...
Отпускането на еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лева
Коментари Харесай

Държавният стимул за най-силните ни ученици: 195 лв. еднократно или по 135 лв. месечна стипендия за 1 г.

Отпускането на еднократно финансово подкрепяне в размер до 195 лв. или обезпечаването на 12-месечни стипендии с месечен размер 135 лв. за децата и учениците, класирани на челните три места в състезания, олимпиади и надпревари, планува план на разпореждане, препоръчан от министъра на културата Боил Банов, който Министерският съвет ще гласоподава през днешния ден.

Програмата е за 2019 година и планува " поощряване на креативните, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени способности " в изкуството и науката, класирани на първите три места в национални и интернационалните състезания, олимпиади и надпревари. За тези в региона на спорта финансово подкрепяне се планува за класираните на първите три места на олимпийски игри, международно, европейско или балканско състезание или първо място на финали на държавно самостоятелно състезание.

Eднократно до 195 лева ще се отпускат за подкрепяне на образованието в курсове по изкуства, просвета и спорт, за присъединяване на деца в пленери, обучителни и подготвителни лагери, в национални и интернационалните състезания, олимпиади и спортни надпревари.

За стипендия могат да се борят учениците от държавните, общинските и частни учебни заведения.

Еднократно подкрепяне е планувано за 300 възпитаници, годишни стипендии - за още 1139. Тъй като страната има за погашение стипендии от 2018 година, заложената сума е по-голяма от нужната за 2019 година и е 1 800 000 лв..

В отчета си до Министерски съвет министър Банов твърди, че подбраните състезания, олимпиади и надпревари, за призово място в които се планува стипендия или еднократно подкрепяне, са " с потвърдени високи критерии при лъчение на спечелилите ". " Този лист се уточни от експертно-консултативни комисии в региона на науката, изкуството и спорта ", написа още той.

Списъка им вижте ТУК (http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=4213)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР