Отпуска за полагащите грижи за хора с уврежданияПенсиите ще бъдат

...
Отпуска за полагащите грижи за хора с уврежданияПенсиите ще бъдат
Коментари Харесай

Вдигат пенсиите с 5,7% от юли 2019 г.

Отпуска за полагащите грижи за хора с увреждания


Пенсиите ще бъдат увеличени с 5,7% от 1 юли 2019 година Таванът на пенсиите също ще бъде повишен до 40% от междинния приход за страната, т.е. 1040 лева, разгласи общественият министър Бисер Петков. Той добави, че у нас заплатите са едни от най-бързо растящите в цяла Европа, само че защото базата е ниска това нарастване не се усеща задоволително от хората.

Относно втория дирек за пенсионно обезпечаване, за който стана ясно, че междинният размер на средствата в персоналните партиди на работещите жители е към 3000 лева, Петков изясни, че това не е изненадващо. “Голяма част от обезпечените имат кухи партиди, тъй като по тях не постъпват средства ”, посочи Петков. Той изясни, че са планувани разнообразни варианти за погашение на насъбраните средства в частните фондове при пенсиониране на обезпечените, в това число когато сумите са прекомерно дребни да могат да бъдат изтеглени едновременно.

“Темата за нарастването на бюджетните заплати постоянно е настояща в бюджетната процедура ”, разяснява Петков във връзка обявеното нарастване от 10% на заплатите в държавния бранш. “Това е един обективен метод ”, сподели Петков.

“Проектът на закона за обществените услуги ще промени радикално регулациите и има две основни думи – досегаемост и качество ”, разяснява още общественият министър Бисер Петков. Той посочи, че в законопроекта се предефинират самите обществени услуги и действия, както ще има по-голяма опция за избор на снабдители на тези услуги.

“Регламентирана е и една нова услуга, която се назовава заместваща грижа – тя е за лицата, които поставят грижи за хора с увреждания и разрешава в границите на годината полагащият грижи краткотрайно да се освободи от това, в случай че се постанова да постъпи в болница, желае да вземе къс отдих или не е в положение да поставя тази 24-часова грижа ”, разяснява Петков. Той посочи, че при потреблението на тази услуга, даденото лице с увреждане ще бъде настанявано във краткотраен център.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР