Отприщилият се в Румъния африкански свински грип, който вече доведе

...
Отприщилият се в Румъния африкански свински грип, който вече доведе
Коментари Харесай

Отприщилият се в Румъния африкански свински грип предизвика голям скандал

Отприщилият се в Румъния африкански свински грип, който към този момент докара до избиването на над 70 000 прасета в югоизточни и северозападни райони на страната, докара до огромен скандал, осведомят локални медии.

Местните управляващи са упрекнати, че не са създали задоволително, с цел да спрат разпространяването му след предизвестия от повече от година, че има заплаха да засегне страната. Земеделското министерство предприе обезверени ограничения, с цел да спре разпространяването на вируса.

Румънският министър на земеделието Петре Даея е издал заповед всички зърнени насаждения, където са видяни диви свине, би трябвало да бъдат изгорени или дезинфектирани, съгласно локалния уебсайт за земеделие Agrointel.ro. Фермерите на засегнатите региони обявиха, че сходна мярка ще нанесе вреди, които е мъчно да се изчислят все още. Те се безпокоят, че страната няма да ги компенсира за изгубената годишна продукция.

Но през вчерашния ден Даея съобщи, че заповедта му не включва заличаване на култури. Той изясни, че засегнатите насаждения ще бъдат изолирани и дезинфектирани, осведоми Mediafax.

В същото време журналистическо следствие на локалния таблоид Libertatea демонстрира, че Валентин Драгня, наследник на водача на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, е продал 10 000 свине малко преди разпространяването на вируса.

Междувременно други огромни фермери са изгубили всичките си свине поради вируса и поради ограниченията на страната. Собственик на огромна свинеферма и цех за произвеждане на месо се оплака, че управляващите са го уведомили за свинския грип няколко дни преди да затворят фермата му и да избият 48 000 свине.

Първият случай в Румъния беше регистриран в края на юли 2018 година Европейският съюз предизвести локалните управляващи, че не са създали задоволително, с цел да спрат разпространяването на болестта. Съобщава се, че локалните управляващи не са подхванали ограничения за прекъсване навлизането на диви свине в Румъния от прилежащи страни, в това число Украйна. Също по този начин управляващите не са уведомили популацията за риска.

Друго следствие на Recorder.ro демонстрира, че ръководителят на ветеринарната работа ANSVSA е другар със притежателя на най-големия снабдител на дезинфектанти, употребявани за битка с вирусите. Същата компания Farmavet е предоставила големи количества препарати против избухналия птичи грип през 2005 година, макар че един от тези дезинфектанти не е тестван против вируси.

Осем от 41 области в Румъния са наранени от свинския грип досега и вирусът се популяризира с обезпокоително движение.

Вирусът визира свинете, само че не е опасност за човешкото здраве. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР