Отправените на срещата на върха на НАТО обвинения към Русия

Отправените на срещата на върха на НАТО обвинения към Русия ...

Москва: Обвиненията към Русия на срещата на върха на НАТО са недоказани и цинични.


Отправените на срещата на върха на НАТО обвинения към Русия са "недоказани и цинични", докато алиансът засилва военната си активност в "спокойните някога региони на Балтика и Северна Европа". Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

По думите й тези опити да се изопачава истината и да се обвинява Русия във всичко са "непохватни, ужасни и глупави". НАТО се представя за отбранителен съюз, а активизира покупките на настъпателни оръжия, добави тя.

По повод поканата към Македония да започне преговори за членство в пакта Захарова каза, че "механичното разширяване" на НАТО не укрепва ничия сигурност, а "задълбочава разделителните линии и засилва напрежението в Европа". По думите на говорителката "форсираното въвличане на Македония в НАТО" е потвърждение, че политиката на отворени врати на алианса "се е превърнала в самоцел и инструмент за усвояване на геополитическо пространство".

На брифинга Мария Захарова обвини Вашингтон, че подстрекава украинските крайни националисти, вместо да съдейства за изпълняването на Минските споразумения за Източна Украйна. Тя направи това изказване по повод интервю на специалния пратеник на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкър. В интервюто за германския вестник "Билд" от 6 юли Волкър бил видял, по думите й, намеса на Москва в докладите на наблюдателската мисия на ОССЕ в Източна Украйна, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Източник: novini.bg