Отпечатъци от стъпки на динозаври, датиращи от преди 100 милиона

...
Отпечатъци от стъпки на динозаври, датиращи от преди 100 милиона
Коментари Харесай

Отпечатъци от стъпки на динозавър на 100 млн. години откриха в ресторант

Отпечатъци от стъпки на динозаври, датиращи от преди 100 милиона години, бяха открити в Югозападен Китай, откакто клиент с остро око ги видя във външния двор на ресторант.

Няколко каменни ями в ресторант в Лешан, провинция Съчуан, съдържат отпечатъци от два зауропода - тип динозавър, живял през ранния интервал от Креда, споделя Лида Син, палеонтолог и доцент в Китайския университет по геонауки.

Екипът му удостоверява откритието в събота благодарение на 3D скенер, оповестява CNN.

Зауроподите, известни с дългите си шии и опашки, са най-големите животни, в миналото обитавали Земята. Те порастват до дължината на три учебни рейса и са толкоз тежки, че земята би трябвало да се е клатила под краката им при придвижване.

Дължината на тялото на двата зауропода, оставили отпечатъците, евентуално е била към 8 метра, споделя Син.



Въпреки че доста вкаменелости на динозаври от Юрския интервал са открити в Съчуан, там са намирани доста по-малко от интервала Креда. През него "динозаврите в действителност са процъфтявали “, споделя Син.

Бързото развиване на Китай през последните десетилетия направи палеонтологията - проучването на античния живот посредством вкаменелости, по-трудна, съгласно доцента.



„ Рядко се намират вкаменелости в града, тъй като всички са покрити от здания “, споделя той. Неговият екип има за цел да посети места с евентуални открития в границите на 48 часа след приемане на данни от боязън, че те „ могат да бъдат унищожени от строителни работи след дни “.

Преди да бъде ресторант, мястото е употребявано като плантация за пилета, като отпечатъците от стъпки на динозаври са заровени под пластове пръст и пясък, предпазвайки ги от ерозия и увреждане от атмосферните условия.

Мръсотията е отстранена едвам преди към година, когато ресторантът отваря порти. Собственикът харесва естествения тип на неравния камък, тъй че го оставя непокътнат, вместо да го изравни с цимент.



В резултат на това "тези отпечатъци бяха добре предпазени ", споделя Син. „ Когато отидохме там, открихме, че те са доста дълбоки и много явни. “

Собственикът на ресторанта към този момент е оградил мястото, с цел да попречи на хората да стъпват върху него и може да построи заслон, като това е добър знак за по-голям теоретичен интерес измежду обществеността.

„ Ако беше преди 10 години, никой нямаше да ми изпрати фотоси на хипотетични динозавърски отпечатъци “, споделя специалистът. „ Но в този момент получавам много от елементарните жители и удостоверявам няколко всяка година. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР