Отпадна предложението за увеличение на таксата за синя зона и

...
Отпадна предложението за увеличение на таксата за синя зона и
Коментари Харесай

Отпада предложението за по-скъпа синя зона при наднормено замърсяване

Отпадна предлагането за нарастване на таксата за " синя зона " и гратис паркиране в буферните паркинги при превишение на фините прахови частици във въздуха или планирани стойности за такова. Същевременно обаче ще се забрани паркирането в избрани карета или напълно затваряне на зоната. Това реши през днешния ден непрекъснатата комисия по околна среда към Столичния общински съвет. Окончателното одобряване на мненията, вписани в Механизма с оперативни ограничения, ще бъде направено на идното съвещание на общинския съвет на 25 януари.

След полемика със столичния кмет Йорданка Фандъкова, част от препоръчаните ограничения се трансформират, като те са свързани с ободобяването на зони с ниски излъчвания на нездравословни газове и надлежно ограничение на придвижването на моторни транспортни средства. Въпреки отпадането на мярката за " синя зона ", избрани карета от града ще бъдат затваряни за придвижване, уточни заместител - кметът по екологията в Столичната община Йоана Христова :
От друга страна - частична възбрана за паркиране в " синя зона ", опция за изцяло затваряне на синя зона, тъй че там да не може да се паркира. Въвеждане на четни и нечетни номера във връзка с МПС, които да се движат в избрани региони и също по този начин сезиране органите на КАТ за усилване на инспекциите по отношение на техническата редовност на колите.

Въвеждането на безвъзмезден градски превоз също е мярка, която може да бъде въведена, само че:
Има смисъл тази мярка да бъде въведена тогава, когато действително действа възбрана за нахлуване на персонални МПС, които са под нормите Евро 5 и Евро 6, с цел да има в действителност резултат. За да сме сигурни, че единствено такива коли навлизат, би трябвало те да имат стикер, който да подсигурява съществуването на очистваща система.

Йоана Христова добави, че разискваният през днешния ден Механизъм с оперативни ограничения е част от средносрочно поставените цели за възстановяване на качеството на въздуха на територията на Столичната община, написани в признатата през май предходната година едноименна стратегия. Предстои обаче мнение по механизма от транспортната комисия към СОС и оферти от жители, които ще се одобряват до 12 ч на 19 януари, с цел да може Комисията по околна среда още веднъж да прегледа ограниченията преди съвещанието на СОС на 25 януари. Реалното им използване може да се реализира още при последваща прогноза за превишение с фини прахови частици.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР