Отпадна карантината за международните шофьори, а тази на моряците –

...
Отпадна карантината за международните шофьори, а тази на моряците –
Коментари Харесай

Българските моряци пред парадокс – отпадна карантината за международния транспорт, а за морския - не

Отпадна карантината за интернационалните водачи, а тази на моряците – не. Парадоксално или не, българските моряци прекарват в изолираност огромна част от престоя си на брега.

По думите им, България е морска страна и откакто е отпаднала карантината за всевъзможен тип интернационален сухопътен превоз, би трябвало да няма такава и за тези в морето. Това с презумпцията, че моряците също са транспортни служащи.

Българската морска общественост са организирали петиция до Европарламента, само че по думите им, не получават съответни отговори и отбрана от българска страна.
Наш кореспондент се свърза с моряци от Българската морска общественост.
Те обявиха, че има двоен критерий, по който се дефинират разпоредбите за налагане на карантина. Като причина за недоволството си, акцентират парадокса – интернационалните водачи пътуват през най- рисковите страни в Западна Европа, измежду които има и такива, возещи пасажери, само че не подлежат на карантина.
Ситуацията не е такава, обаче, при моряците. Освен в случаите, когато има смени на екипажа, то те са по един или двама индивида, които с защитни средства се качват на борда, друго текучество на външни лица, които биха пренесли болест няма. Друг факт е, че на всички пристанища на моряците им е неразрешено да напущат кораба и като се върнат в родината си, те още веднъж изпадат в изолираност, като съгласно тях, това е лишено от смисъл. 
„ От чисто здравна страна кой е по-рисков - водач на рейс возещ хора до Европейски дестинации или аз който не съм слизал на бряг от 06.02.2020, мерят ми температурата всеки ден и за този интервал съм контактувал с 15 индивида които са били също тествани и с самостоятелни защитни средства. “, показа за медията ни български моряк.

Най-парадоксалното в казусът е, че съгласно Международен документ от Европейския съюз, моряците се категоризират като транспортни служащи. Но съгласно българските институции – не са.

Ето какво се споделя в петицията, инициирана от представители на морския отрасъл:

1. Определете като „ основни служащи “ морските лица и другия личен състав, зает в морския бизнес, което би трябвало да стане посредством приемане на нови и ясни национални дефиниции и правила и процедури, за които да бъдат съответно известени всички национални управляващи - морски, имиграционни, здравни и пристанищни.

2. Гарантиране на свободен достъп и напредване на моряци до и от корабите, както и за лица, наети в действия, свързани с корабоплаването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР