Отпадъците, които се носят свободно в космоса, стават все по-голям

...
Отпадъците, които се носят свободно в космоса, стават все по-голям
Коментари Харесай

Огромният проблем с космическия боклук застрашава бъдещи мисии

Отпадъците, които се носят свободно в космоса, стават все по-голям проблем.

Огромното количество отпадък, намиращо се в орбитата на Земята, може да стане спънка за бъдещи задачи до Луната или Марс, сигнализира шефът на компания, която се пробва да позволи неприятната обстановка.

Огромният скок в галактическите технологии през последните години докара до голямо количество галактически отпадък, който единствено ще става от ден на ден и от ден на ден, споделя Нобу Окада, създател и изпълнителен шеф на Astrscale, предава CNBC.

„ През последните 5-7 години видяхме основаването на към 2 хиляди галактически предприятия по света. Техните проекти са толкоз нападателни, че ще изстрелят сред 10 хиляди и 20 хиляди спътници през идващите 5-10 години ”, споделя той. „ Виждаме явно повишаване на обектите в космоса ”, прибавя той.

В космоса има над 500 хиляди части отпадък, които се реят в орбитата на Земята, в това число нефункционални спътници, елементи от ракети, шрапнели, болтове, като всичко това съставлява заплаха за астронавтите и галактическите кораби, сочат данни на НАСА. 

Европейската галактическа организация уточни през януари тази година, че има към 29 хиляди обекта, по-големи от 10 сантиметра, към 750 хиляди обекта с размер сред 1 и 10 сантиметра и към 166 млн. обекта с размер сред 1 милиметър и 1 сантиметър.

Окада показва, че тези парчета постоянно се сблъскват и когато това се случи, се основава даже още повече галактически отпадък.

Дори конфликтът на дребни частици има задоволително мощ, с цел да повреди спътник, споделя той. Според него, в случай че всичко това проължи, в скоро време човечеството няма да може да изстрелва нищо в космоса. „ Така че в този момент би трябвало да премахнем огромните обекти от космоса ”, споделя той.

В орбита има обекти, които се движат с 8 километра в секунда, което значи, че отпадък с размера на топче за игра може да отнесе спътник, споделя Дейвид Бол, изпълнителен шеф на австралийския Space Environment Research Center.

По думите на Окада, неговата компания създава технология, която може да разпознава огромните обекти в космоса, които съставляват заплаха, след което да ги смъква в атмосферата, тъй че да изгорят.

Разходите за унищожаване на парчета обаче са прекомерно високи, защото излизат сред 100 млн. и 500 млн. $ за едно-единствено унищожаване на отпадък, показва Окада, заявявайки, че се пробват да понижат цената на това начинание.

Astroscale не е единствената компания, която работи по въпроса. University of Surrey Space Centre към този момент имат галактически транспортен съд в орбита, който употребява технологии, наподобяващи харпун и мрежа, посредством които изтегля отпадъци от космоса. / profit.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР