Отпадъци, които нерегламетирано са складирани под мост на магистрала Струма,

...
Отпадъци, които нерегламетирано са складирани под мост на магистрала Струма,
Коментари Харесай

ГБС ще ремонтира "Струма" срещу 1.8 млн.лв. и срок от 4 месеца

Отпадъци, които нерегламетирано са складирани под мост на автомагистрала " Струма ", се възпламениха на 13 август и това постанова сериозен ремонт на оборудването.

© Владислав Панев Агенция " Пътна инфраструктура " (AПИ) реши " ГБС - Инфраструктурно строителство " да ремонтира моста при 62-ри км на автомагистрала " Струма ", който на 13 август пострада при пожар от струпани под него боклуци. Изчислено е, че дейностите по реконструкцията на обгорелите колони на моста ще костват 1.8 млн.лв. с Данък добавена стойност и ще отнеме сред два и четири месеца. Това излиза наяве от решението, публикуванно в Профила на купувача на АПИ.

Вече десети ден придвижването аутобана в региона на Дупница е затоврено, като се чака трафикът в посока Гърция да бъде пропуснат в едното платно по-късно този следобяд. Сега се вършат проби с тежкотоварни транспортни средства. В неделя и понеделник, когато придвижването от Кулата към столицата е по-голямо ще бъде направена метаморфоза и колите за София ще минават по магисталата, а тези за Кулата ще бъдат по Е-79.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кога ще е готово
В понеделник инж. Димитър Назърски, член на работна група от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), която направи проучване на провалите по моста, предвижда, че ремонта ще отнеме най-малко 45 дни. Днес пред БНР инж. Павел Диковски, член на УС на Браншова камара " Пътища ", съобщи, че прогнозата на инж. Назърски е оптимистична. " Защото, в случай че се наложи да се подменя носеща греда, тъй като има повредени греди в крайните полета, за които занапред проучванията ще покажат какъв брой са повредени. Доколкото знам, се планува да се направи едно пробно натоварване на моста, което ще потвърди степента на носимоспособност на оборудването ", посочи той.

Диковски съобщи, че подобен пожар - " толкоз дълговременен и с развиването на такава висока температура ", е казус и не може да е ясно какви тъкмо са провалите на колоните в толкоз къс период. В решението за възлагане на ремонта на ГБС е посочен период за осъществяване четири месеца.

Работата на ГБС

" ГБС - Инфраструктурно строителство " е определена да извърши ремонта, защото точно това е компанията, построила мостовото оборудване и то е в 10-годишен гаранционен период. За подписването на договова АПИ е оповестила процедурата за договаряне без авансово съобщение заради незабавната потребност от ремонта. Надзорът на дейностите ще се извърши от " Пътинвест - инженеринг " за 50 хил.лв. без Данък добавена стойност.

" Пострадали са 13 колони, три греди и два еркера ", заключи шефът на пътната гаенция Георги Терзийски. Въпросната права от " Струма " беше приключена през есента на 2015г.

Къде са отпадъци

Регионалната ревизия по околна среда и водите е заръчала на АПИ до 2 септември да почисти района към моста. От пътната организация пък се похвалиха, че към този момент са отстранени боклуците, които попадат в сервитута на автомагистралата - под моста и два метра настрана от него. Директорът на АПИ Георги Терзийски уточни, че камионите на пътноподдържащите компании са натоварени, само че не знаели къде да ги занесат, тъй като чакали РИОСВ-Перник и община Дупница да им кажат. Било останало обаче голямото количество боклук, насъбрана на общински терен, който граничи с този на АПИ, а това създавало заплаха още веднъж в обсега на автомагистралата да се пренесат нерегламентирано отпадъци, настояват от ведомството.

Терзийски съобщи още, че не може да подсигурява по кое време ще бъдат отстранени отпадъците, които не са в сервитута на автомагистралата и надлежно АПИ не дава отговор за тях.

Из страната - безпорядък

След пожара Терзийски издаде заповед всички Областни пътни ръководства в страната да извършат обзор на " всички уреди за съществуване на нерегламентирано потребление на пространството под оборудванията и прилежащия сервитут ". Резултатите би трябвало да станат ясни при започване на идната. " По предварителна информация има нарушавания, има даже куриозни случаи - под едно оборудване има и построен овчарник ", сподели Терзийски.

Проверка на mediapool.bg към този момент сподели, че всевъзможни боклуци - тухли, дюшеци, кофи и даже елементарно запалимо сено, са струпани под и край мостовете на автомагистралата при Мало Бучино и Голямо Бучино.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР