Отпадането на забраната за публикуване на социологически проучвания трябва да

...
Отпадането на забраната за публикуване на социологически проучвания трябва да
Коментари Харесай

Проф. Константинов и Бетина Жотева за Войводиново и обидените роми: Няма нищо обидно в думата циганин!

Отпадането на възбраната за издание на социологически изследвания би трябвало да стане факт. Така ще се пресекат операциите. Ще има ясна и точна информация в медиите, а не песнички, стихотворения, поливане на цветя и тн. Около тази теза се сплотиха в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия членът на Съвет за електронни медии Бетина Жотева и математикът проф. Михаил Константинов. Двамата разясниха още тематиката за роми и роми и по какъв начин е вярно да се отразяват проблемите в циганските махали.

" И двата термина са правилна. Това да кажеш на един циганин, че е циганин не е обида. Все едно да кажеш на един грузинец, че е грузинец. Разбира се, че не е обида. От СЕМ направихме мониторинг как се отразява темата в село Войводиново и установихме, че само в една по-голяма телевизия проблемът се преекспонира. На мен терминът език на омразата не ми харесва. По-скоро става дума за враждебен език. В България няма дефиниция на език на омразата. Езикът на журналистите е далеч по-толерантен от езика на политиците ", категорична беше Жотева.
" Няма нищо обидно в думата циганин. Това е една автоцензура при медиите и политиците. Не мисля, че в последните дни е имало език на омраза, но стигнахме до една граница, която трябва да внимаваме да не пресечем. Най-доброто решение е, в най-добрия смисъл го казвам, циганите трябва да излязат от гетата и те да се разрушат. Факт е, че процентно престъпността сред циганите е много по-голяма отколкото сред българския етнос. Но е факт, че сред циганите престъпността е много по-дребна. 10 години да крадат циганите, не могат да откраднат толкова, колкото един банкер с един подпис. Пак ще повторя, че докато не се премахнат гетата, проблемът няма да се реши ", добави проф. Константинов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР