Отпадането на забраната за публикуване на социологически проучвания трябва да

...
Отпадането на забраната за публикуване на социологически проучвания трябва да
Коментари Харесай

Експерти: Няма нищо обидно в думата циганин

Отпадането на възбраната за издание на социологически изследвания би трябвало да стане факт. Така ще се пресекат операциите. Ще има ясна и точна информация в медиите, а не песнички, стихотворения, поливане на цветя и тн.

Около тази теза се сплотиха в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия членът на Съвет за електронни медии Бетина Жотева и математикът проф. Михаил Константинов. Двамата разясниха още тематиката за роми и роми и по какъв начин е вярно да се отразяват проблемите в циганските махали. "И двата термина са вярна. Това да кажеш на един ром, че е ром не е засегнатост. Все едно да кжаеш на един грузинец, че е грузинец. Разбира се, че не е засегнатост. От Съвет за електронни медии направихме мониторинг по какъв начин се отразява тематиката в село Войводиново и установихме, че единствено в една по-голяма телевизия казусът се преекспонира. На мен терминът език на омразата не ми харесва. По-скоро става дума за враждабен език. В България няма формулировка на език на омразата. Езикът на публицистите е надалеч по-толерантен от езика на политиците ", безапелационна беше Жотева.

"Няма нищо обидно в думата ром. Това е една автоцензура при медиите и политиците. Не мисля, че в последните дни е имало език на ненавист, само че стигнахме до една граница, която би трябвало да внимаваме да не пресечем. Най-доброто решение е, в положителния смисъл на думата го споделям, ромите би трябвало да излязат от гетата и те да се разрушат. Факт е, че процентно престъпността измежду ромите е доста по-голяма в сравнение с измежду българския етнос. Ное факт, че измежду ромите престъпността е доста по-дребна. 10 години да крадат ромите, не могат да откраднат толкоз, колкото един банкер с един автограф. Пак ще повторя, че до момента в който не се отстранен гетата, казусът няма да се реши ", добави проф. Константинов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР