Отпадането на тавана за всички пенсии е възможно, но въпросът

...
Отпадането на тавана за всички пенсии е възможно, но въпросът
Коментари Харесай

Министър Петков: Отпадането на тавана на пенсиите е възможно, но дали е справедливо

Отпадането на тавана за всички пенсии е допустимо, само че въпросът е дали това е заслужено и по какъв начин ще се одобри от обществото. Коментарът направи общественият министър Бисер Петков във връзка идната полемика за отпадането на тавана за всички пенсии и финансовите благоприятни условия на страната да предприеме такава стъпка. Петков напомни, че все още законодателството планува отпадане на тавана единствено за новоотпуснатите пенсии от началото на 2019-та година, а от средата на годината отпуснатите до края на тази година пенсии ще бъдат лимитирани до 40 % от оптималния застрахователен приход.
 
Във връзка с плануваната за на следващия ден полемика по самодейността за отпадане на тавана на всички пенсии, а освен на новоотпуснатите, общественият министър Бисер Петков отговори на въпроса дали страната може да си разреши подобен спомагателен разход.
 
„ Всичко е допустимо. Въпросът е дали това би било заслужено и добре признато от обществото, тъй като действителните размери на някои от пенсиите, които са лимитирани на оптималния размер, е много висок. Друг е въпросът до каква степен обществото ще схване, че тези пенсии са заслужено изчислени, тъй като за времето преди 97 година няма указател на обезпечените лица и не е загадка, че съществуват и опити за измами посредством показване на погрешни документи “, уточни министър Петков.  
 
Министър Петков напомни, че в Кодекса за обществено обезпечаване е заложено отпадане на тавана за новите пенсии от началото на идната година и повишение на размера на старите оптимални пенсии до 1040 лв. от 1 юли - правила, гласувани по отношение на смяната на формулата за пресмятане на пенсията и повишение на справедливия метод.
 
Колкото до полемиката на следващия ден общественият министър изясни:
 
„ Нека мине на следващия ден полемиката да забележим какви са настройките, какви са причините. Така че ние не влизаме в тази полемика с предварителна настройка, по-скоро ще участваме, тъй като е инициирана от Народното събрание и на нея ще се преглеждат петициите на пенсионерските организации “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР