Отпадането на квадратчето Не подкрепям никого е изключително вредно. Това

...
Отпадането на квадратчето Не подкрепям никого е изключително вредно. Това
Коментари Харесай

Експерт: Отпадането на квадратчето Не подкрепям никого е вредно

" Отпадането на квадратчето " Не поддържам никого " е извънредно нездравословно. Това би означавало голяма крачка обратно в развиването на демократичния развой, а евентуално би било и противоконституционно ". Това сподели проф. Лидия Денкова, мъдрец, създател на концепцията за " белия избор ", зародила във Франция, която в българския вид се осъществя в квадратчето " Не поддържам никого " в интегралната бюлетина.
По думите ѝ посредством това квадратче се показва от ден на ден настройките на хората, тъй като от ден на ден хора имат извънпартийни настройки и политическият живот не се реализира единствено от партии:
" Това е една наклонност, която би трябвало да се поддържа, а не да се стопира. В член 39, алинея 1 от Конституцията, ето тук е нарушаването, е правото на свободно мнение и правото всеки да го показва и популяризира посредством слово, тон, изображение и други. Под " други " умерено може да се пояснява правото да се гласоподава с " бял избор ".
Проф. Денкова уточни, че има и тълкувателно решение на Конституционния съд, по смисъла на което отпадането на " белия избор " би противоречало на Конституцията.
" В множеството страни, където " белият избор " е позволен, той взе участие в отчитането на изборната интензивност, само че не взе участие в отчитането на резултатите ", изясни проф. Лидия Денкова и напомни, че в предишното " белият избор " се е приравнявал на невалидния избор:
" В което няма база за съпоставяне, тъй като едното е израз на дейна гражданска позиция, а другото е израз на недоумение ".
Според нея по броя на бюлетините с маркирано квадратче " Не поддържам никого " се схваща каква е легитимността на едно ръководство и степента на доверие в цялата политическа система.
" Белият избор е положителен. Той не е нито отрицателен, нито протестен. Той уголемява цялото поле на политическото мислене и задължава депутатите да проявят повече просветеност ", посочи проф. Денкова. Тя дефинира гласуването с квадратчето " Не поддържам никого " с гласуването " въздържал се ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР