Отпадане на тавана на всички пенсии би струвало допълнително 155

...
Отпадане на тавана на всички пенсии би струвало допълнително 155
Коментари Харесай

Държавата: Исканията на пенсионерите са неизпълними - струват 1.6 млрд. лева за 2019-а

Отпадане на тавана на всички пенсии би коствало в допълнение 155 милиона лв. за 2019 година, сподели шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов по време на полемика в парламентарната обществена комисия.

Комисията по труда и обществената политика разисква искане на предприемчив комитет от пенсионерски организации. Едно от техните претенции е през 2019 година да падне таванът на всички пенсии , а освен на новоотпуснатите, както е заложено в Кодекса за обществено обезпечаване. Пенсионерите желаят още преизчисление на всички пенсии с настоящ междинен застрахователен приход, както и минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от 1 януари 2019 година да стане 55 % от минималната работна заплата.

Необходимата сума за всички претенции на пенсионерските организации е 1.645 милиарда лв. за 2019 година, посочи шефът на Национален осигурителен институт, и посочи:
за преизчисление на пенсиите със междинния застрахователен приход за 2018 година са нужни - 1.440 милиарда лв., за нарастването на минималните пенсии за застрахователен стаж и възраст са нужни - 50 милиона лв., за отпадането на тавана на пенсиите са нужни в допълнение 155 милиона лв..
Това би нараснало общите разноски за пенсии за 2019 година до над 11,5 милиарда лв., което е над 10,3% от прогнозния БВП за 2019 година. Трансферът за покриване на дефицита от средства ще надвиши 5 % от Брутният вътрешен продукт при прогноза към 3,7 за 2019 година, означи Ивайло Иванов.

На изказванията, че ограничението на пенсиите от таван е противоконституционно, общественият министър Бисер Петков отговори, че те са отхвърлени от способените органи - по това са се били произнесли Европейският съд за правата на индивида и Комисията за отбрана от дискриминирането.

Петков акцентира, че е значимо да се разиска дали отпадането на тавана на пенсиите може да бъде поето като спомагателен разход от ДОО от държавния бюджет. Освен това, по думите му, изчислените размери на някои от старите пенсии без таван са смущаващи за общото схващане за размера на пенсиите.

Министърът счита, че става дума и за предвидимост, която законодателството, изключително това в региона на пенсиите, би трябвало да има. Той добави, че в 18 страни членки на Европейски Съюз има ограничавания на размера на пенсиите - или като безспорен размер, или като референтна стойност, или някакъв различен регулатор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР