Отпада изискването семейните и апартхотелите да разполагат задължително със заведение

...
Отпада изискването семейните и апартхотелите да разполагат задължително със заведение
Коментари Харесай

Семейни и апартхотели остават без заведения 

Отпада условието фамилните и апартхотелите да разполагат наложително със заведение за хранене и забавление. Това плануват промени в Закона за туризма, качени за публично разискване. Промяната се постанова поради спецификата на обекта и се дава опция на хотелиера да може самичък да преценя нуждата от съществуването на заведение за хранене и забавление, като по този метод се облекчават дребните и междинни предприятия, които главно правят активност в този тип обекти.

С оглед динамичното развиване на туризма като бранш е препоръчана смяна в класификацията на видовете и типовете места за настаняване и заведения за хранене и развлечения и тяхното съкращаване. Сега те са детайлно изброени и прекалено дефинирани, което прави по-трудна възможната им смяна при предпочитание от страна на хотелиерите и ресторантьорите да се трансформират съгласно пазарното търсене и трендове. По-конкретно, отпада понятието „ видове “ – при местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения и се редуцират типовете. Отменя се наредбата, която дефинира хотелите съгласно интервала на употреба, териториалното разположение и предназначението и функционалностите им.

Видовете заведения за хранене и развлечения се редуцират от 31 единствено на 10 съществени типа:

1. ресторант - „ една звезда ", " две звезди ", " три звезди ", " четири звезди " или " пет звезди " ;
2. кръчма - " една звезда ", " две звезди ", " три звезди " или " четири звезди " ;

Biss. bg
Белята: Вече сме с най-голям корпоративен налог в Европа
3. бистро - „ една звезда ", " две звезди " или " три звезди " ;
4. сладкарница - „ една звезда ", " две звезди " или " три звезди " ;
5. заведение за бързо хранене - „ една звезда ", " две звезди " или " три звезди " ;
6. сладкарница - " една звезда ", " две звезди ", " три звезди ", " четири звезди " или " пет звезди " ;
7. кафене - „ една звезда ", " две звезди " и " три звезди ", " четири звезди " или " пет звезди " ;
8. бар - " една звезда ", " две звезди ", " три звезди ", " четири звезди " или " пет звезди " ;
9. дискотека - " две звезди ", " три звезди ", " четири звезди " или " пет звезди " ;
10. питейно заведение (винарна, бирария) - " една звезда ", " две звезди ", " три звезди ", " четири звезди " или " пет звезди ". “
istock
istock
Предвид, че се редуцират типовете места за настаняване се добавя условието към наименованието да се добави и „ тип “. Това събитие дава право на хотелиерите да употребяват абревиатурата „ СПА “ и надлежно обозначенията балнеолечебен (медикъл СПА), уелнес и талосатерапия. По този метод лицата ще имат независимост да популяризират обектите като балнеолечебен (медикъл СПА), СПА, уелнес и талосатерапевтичен хотел, в случай че към него има съседен сертифициран център.

Намален e потенциалът на всички заведения за хранене и развлечения, неподлежащи на категоризиране, от 12 места на 10 места, като по този метод се цели равнопоставеност за всички обекти, стимулиране развиването на дребни и междинни предприятия, както и е съобразено с препоръчаната смяна на типовете заведения за хранене и развлечения.

Airbnb забрани на домакините да слагат камери в парцелите

С измененията е планувана опция за вписване тук-там за настаняване от клас „ В “ и в ателиета в жилищни здания, които се дават на туристи за нощувка. В тази връзка, са допълнени и конкретизирани дефинициите за „ стаи за посетители “ и „ жилища за посетители “ в ДР.

Съкращава се срокът от 6 месеца на 3 месеца при отвод от категоризация, след който заявителят да има право да подаде ново заявлениее. Предлаганата мярка е за да не се лимитира бизнеса да прави хотелиерска или ресторантьорска активност след премахване на несъответствията. От практиката е открито, че заложеният 6-месечен период е прекомерно дълъг и основава ограничавания за бизнеса да упражнява туристическа активност, показват в претекстовете от Министерство на туризма.

Предвидена е основна смяна за облекчaване на туристическия бизнес от позиция на усъвършенстване на периоди, документи и такси за хотелиерите и ресторантьорите. Предлага се при настъпила смяна в лицето, извършващо активност в обекта, тя да се прави посредством процедура за смяна в събитията, а не с нова процедура по общия ред по Защитена територия, както е в този момент, напомня Pariteni. bg.

Въпросната процедурата ще се реализира единствено по документи и няма да се правят инспекции на място в обектите за засвидетелствуване на сходство за типа и категорията, поради на това, че за тези обекти към този момент е установено сходство при първичната категоризация на обекта и е издадено уверение с 5-годишен период на деяние.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР