Отпада и конкурсът за презентационните концерти пред някои от най-ключовите

...
Отпада и конкурсът за презентационните концерти пред някои от най-ключовите
Коментари Харесай

Европейската джаз конференция в София няма да се проведе тази есен


Отпада и състезанието за презентационните концерти пред някои от най-ключовите лица от сферата

Изключителна опция беше планувана за българските музиканти в границите на 7-та Европейска джаз конференция, която тази есен трябваше да посрещне в София над 400 основни дейци в региона - уредници, програмни шефове, мениджъри и продуценти на интернационалните фестивали, културни оператори от Европа и света. Сред емблематичните събития, които трябваше да бъдат показани на единствения по рода си джаз конгрес, са North Sea Jazz, EFG London Jazz Festival, ELBJazz, както и знакови джаз клубове като Ronnie Scott, Porgy & Bess и доста други. За страдание, поради моментната епидемиологична обстановка и усложнените условия за пътешестване сред страните, е взето решение тазгодишното издание на форума да не се състои.

С това отпада и шоукейс програмата от общо 6 концерта, която имаше за цел да отвори опция за българските гении да разширят полето си на изява и бъдещите си задължения в интернационален проект. Фондация „ Ей ту Зет " благодари на всички, изпратили своите поръчки за присъединяване в състезанието, като продължава да работи в посока поддръжка на цялостното промотиране на родните джаз музиканти.

Европейската джаз конференция се провежда от Европейската джаз мрежа и се организира всяка година в друг град в Европа, а София справедливо завоюва конкуренцията за домакинство за тазгодишното издание, което трябваше да се организира от 10-и до 13-и септември 2020 година Съорганизатори от българска страна са Фондация A to Z, която стои зад най-мащабния джаз фестивал у нас - A to JazZ, Столична община и Националният замък на културата в партньорство с Министерство на културата и Представителството на Европейската комисия в България. Конференцията следваше да разшири бъдещите партньорства и креативен планове сред родни и европейски фестивали и актьори, както и да затвърди мястото на България като културен център с принос в развиването на музикалната и джаз сфера.

Предстоящото издание за 2021 година към този момент е планувано да се организира в Талин, само че София ще може да кандидатства наново за хазаин през 2022 година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР