Отново зачестиха случаите на палене на сухи треви и боклуци

...
Отново зачестиха случаите на палене на сухи треви и боклуци
Коментари Харесай

Зачестяват случаите на палене на сухи треви и боклуци

Отново зачестиха случаите на палене на сухи треви и отпадъци в Русе. Само за три дни са гасени 11 такива пожара в русенска област. При единия от тях от огъня на косъм са се избавили учебно заведение, къща и завод.

В учебно заведение „ Никола Обретенов ” в Русе по случайност в почивния си ден шефът Емил Тюлеков бил в двора, на спортната площадка, когато усетил миризма на пушек.
Емил Тюлеков – шеф на ОУ „ Никола Обретенов ": Видях че тук, от южната страна на учебното заведение, нещо пуши. Дойдох незабавно и видях пожар, който се разпространяваше на 4-5 кв. м.
Веднага позвънил на телефон 112. Притеснил се, тъй като единствено бетонната пътека деляла постройката на учебното заведение от огъня.
Емил Тюлеков – шеф на ОУ „ Никола Обретенов ”: Вятърът, който духа също в тази посока, и че има заплаха да засегне както къщата, по този начин и цеха за яйчен прахуляк. Докато дойдат за към 10 минути той обхвана голяма повърхност, може би повече от 100 квадрата.
Огнеборците бързо потушили пожара. Така и не станала ясна повода, с цел да се възпламенят сухите треви. Но следствията е можело да са съдбовни. А през последните дни, поради удобните климатични условия, се усилват случаите на палене на сухи треви и отпадъци. От община Русе предизвестяват, че може да е доста рисково.
Василена Николова – шеф отдел „ Екология ”: Всяко едно изгаряне на боклук или суха трева, която по нейната същина също съставлява биоразградим боклук, се отделят фини прахови частици, серни окиси, азотни окиси в атмосферния въздух. При неподходящи метеорологични условия те се разнасят и в атмосферния въздух и на по-далечни дистанции, обгръщат по-голяма част от популацията.
Мобилните екипи на службата за защита на публичния ред към общината непрестанно патрулират и в случай че заловят нарушителя, глобата е от 300 до 1 000 лв. за физически лица, а за юридически - до 5000 лв..
Василена Николова – шеф отдел „ Екология ”: Затова и молим администрацията безусловно по никакъв метод да не се позволява изгаряне на боклуци. Всички жители, които виждат такива нарушавания, да алармират, с цел да можем ние навреме да осъществим нашите отговорности по закон.
От общината напомнят и да не се изхвърля незагасена пепел, тъй като макар по-топлото за сезона време, за два дни огнеборците са гасили три запалени контейнера.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР