Отново - Висшият съд в Белград отложи делото за екстрадиция

...
Отново - Висшият съд в Белград отложи делото за екстрадиция
Коментари Харесай

Пак отложиха делото за екстрадиция на Цветан Василев

Отново - Висшият съд в Белград отсрочи делото за екстрадиция на банкера Цветан Василев, съобщи БГНЕС.
На съвещанието трябваше да се прегледа получената спомагателна информация от българските правосъдни управляващи за изгонването на открилия се преди 6 години в Сърбия някогашен мажоритарен притежател на КТБ.
Говорителката на съда Татяна Тешич заяви, че съвещанието е отсрочено откакто отбраната на Цветан Василев е съобщила, че няма опция да участва на делото, тъй като има други каузи. Висшият съд в Белград насрочи за 18 юни идващото съвещание по това дело.
Българското посолство в Белград отхвърли коментар във връзка днешното решение. " Българското посолство в Сърбия не разяснява, което и да е правосъдно гонене ", сподели Сергей Андреев, чиновник на дипломатическата ни задача, пред Insider.
Българското министерство на правораздаването през месец септември 2014 година изпрати до сръбското правосъдно ведомство искане за предаването на Цветан Василев. До момента няма отговор на българската молба, тъй като на два пъти Апелативният съд върна делото за разглеждане на по-нисша инстанция.
В края на 2014 година Висшият съд се произнесе за предаването на Василев и счете, че Сърбия не би трябвало да го пази, само че Апелативният съд анулира това решение след жалбата на Василев. След това съдът още веднъж прикани за връщането в България на банкера, само че Апелативният съд в Сърбия и през април 2017 година още веднъж анулира това решение. Така се стигна до решението от 3-ти декември 2019 година, когато Висшият съд още веднъж изиска разглеждане на настояването на прокуратурата в България за изгонването на притежателя на банкрутиралата банка КТБ, обобщава в. " Сега ".
Защо се стига до тази сага - съгласно някогашния сръбски министър председател и водач на Нова партия Зоран Живкович " Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата групировка на външния министър Ивица Дачич ". " На Василев беше разрешено да приватизира стъкларския цех в Парачин. И това не бе елементарна корупционна скица. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, в случай че нямаше закрилата на страната “, сподели още Живкович в сръбския парламент при започване на месец февруари тази година.
Какво призна преди три години тогавашният сръбски президент Томислав Николич за Цветан Василев, може да си припомните в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР