Отново висок брой новозаразени - всеки четвърти тестван е позитивен.

...
Отново висок брой новозаразени - всеки четвърти тестван е позитивен.
Коментари Харесай

В тъмночервената COVID зона са всички области в страната

Отново висок брой новозаразени - всеки четвърти тестван е положителен. От през днешния ден влиза в действие и променената годност на зеления документ при пътешестване в Европейския съюз. Той ще важи 9 месеца след слагане на последната доза, само че остава неопределен за поставилите си бустерна доза, оповестяват от Българска национална телевизия.

Над 10 000 инфектирани регистрира електронният указател за последните 24 часа. Процентът на позитивните проби е висок - над 24. Висок е и броят на приетите в болница - над 1000 души. Толкова доста хора, постъпили в болница, е имало последно в края на ноември. Има растеж и в броя на умрелите - 158 души. Висок е и на настанените в интензивни отделения - 74 души, още веднъж толкоз хора в тежко положение за денонощие е имало през ноември. Под 8000 са поставените ваксини като към 60% от тях са трета доза.

По данни на центъра по заразни и паразитни заболявания всички области у нас към този момент са в тъмночервено във връзка с 14-дневната заболеваемост. Най-висока е тя в столицата.

От първи февруари влизат в действие новите европейски условия за зелените документи - по този начин при пътешестване в Европейския съюз срокът на годност на документа става 270 дни при приключен курс на имунизация с еднодозова или двудозова ваксина. При сложена бустерна доза документът е неопределен.

Промяната визира към 90 000 българи. От здравното министерство оповестиха, тя да важи за територията на България.

Днес влиза в действие и още една смяна - в алената зона към този момент попадат страни със заболеваемост сред 500 и 5000 на 100 000 население. Съответно влизащите у нас от такива страни могат да влязат единствено със зелен документ или негативен PCR тест. Влизащите от тъмночервени зони, в които заболеваемостта на 100 000 население е над 5000 души, би трябвало да имат и документ, и PCR, изработен до 72 часа от влизането в страната. Ако имат сложена бустерна доза е задоволителен единствено документ.

Болничните сдружения пък упорстват за незабавна помощ от страна на страната поради високите цени на тока. В отворено писмо те изложиха и настояванията си да бъде увеличена цената на клиничните пътеки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР