Отново вълна от фалшиви имейли за неплатени задължения. Този път

...
Отново вълна от фалшиви имейли за неплатени задължения. Този път
Коментари Харесай

Нова измама плъзна по електронната поща! Намесени са варненски адвокати

Отново вълна от подправени имейли за неплатени отговорности. Този път те са от името на варненски юристи. Експертите поучават писмата да не се отварят, тъй като заразяват компютъра и получават достъп до персоналните ни данни.

Людмил Петранов е един от варненските юристи, от чието име са изпратени подправените имейли.

"Аз бях доста обезпокоен, тъй като се обаждат от цяла България разнообразни хора с разнообразни статути. Вчера имах единствено 12. Няколко индивида от София, през вчерашния ден бяха от Бургас двама, от Плевен, от Пловдив ", изяснява той пред Българска национална телевизия.

От Адвокатската гилдия във Варна приканват всеки, който е получил имейл от техен сътрудник и не е употребил услугите му да не отваря писмото.

"Адвокатските сдружения не работят по този метод, не събират пари по този метод ", показва Юлиян Георгиев, ръководител на Адвокатската гилдия във Варна.

Фишинг имейлите могат да съдържат друга информация - че получателят е спечелил някаква премия или, че дължи пари на някого.

"В него се съдържа прикован файл или някакъв линк, някаква връзка, която ние не би трябвало да наблюдаваме, не би трябвало да отваряме файла ", споделя полк. доцент Юлиян Цонев, шеф на Катедра "Информационни технологии ", ВВМУ "Н. Вапцаров ", Варна.

Ако въпреки всичко някой се подлъже, има огромна възможност с отварянето на файла да болести компютъра си с вирус от вида на Троянския кон. Така хакерите ще имат достъп до цялата информация в компютъра.

"Търсят евентуално пароли до банкови сметки, електронни пощи, персонални данни ", изяснява Юлиян Георгиев.

По случая към този момент работят киберекспертите във варненската полиция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР