Отново сме в началото на поредния отоплителен сезон и би

...
Отново сме в началото на поредния отоплителен сезон и би
Коментари Харесай

Съвети за по-топъл дом през зимата

Отново сме при започване на следващия отоплителен сезон и би било потребно да помислим преди огромните студове - по какъв начин по-ефективно да се отопляваме. Независимо от метода, което е избор, съдбоносен от разнообразни фактори, постоянно има нещо из у дома, което можем да променим и по този начин да балансираме сметките с уюта и топлината, които желаеме въпреки всичко през зимата.

Премислете за последно - това ли е най-ефективният и енергоспестяващ метод да се топлите? Променило ли се е нещо от предходната година като ремонт, разбъркване по стаите, появяването на бебе? Сега е моментът да инвестирате в по-качествена климатик, да вземем за пример, който може да е по-скъп, само че във времето тази инвестиция за изплаща. Късната есен е и времето, когато дървата би трябвало да са прибрани, камините и печките почистени и ремонтирани, в случай че се постанова. Когато е завършила външната изолираност.

Уплътнен ли е задоволително домът ви? Вкъщи да вземем за пример предходната зима коридорът беше леден и непрекъснато държахме стаите отворени, с цел да се стопля и той. Установихме, че входната врата не е била задоволително уплътнена и когато сложихме специфична лента към касата, ситуацията доста се усъвършенства. Такъв предател на топлота са коминните клапи на камините, както и дистанциите под вратите на стаите. Би било хубаво постройката да е с външна изолираност. Затворените тераси също подвигат градусите вкъщи. Така че, в случай че в този момент е към този момент малко късно за фрапантни промени, закрепете колкото може ситуацията и не се колебайте да изолирате дома си следващата година.

Стратегия на отоплението. Коя стая е на децата, в коя стая се събира фамилията, кои стени са външни, кои граничат с отопляващи се от съседите стаи? Кой по кое време е вкъщи, по кое време ни би трябвало да е топло и по кое време - можем да си позволим да понижим температурите? Малко размисъл над тези въпроси ще оформят отоплителната тактика.

Най-добре се спи на 17-18 градуса. Оставете нощно време даже детските спални по-хладни. Децата, които се отвиват, може да спят с по-дебели пижамки. Иначе една топла покривка е решението за всички ви.

През деня, в случай че няма никой вкъщи, може да си позволите да намалите температурата. Но в случай че сте на климатик, не го изключвайте, а го оставете на 22 градуса, латентен режим. Така ще се поддържа търпима топлота, която можете да повишите, като се приберете от работа.

Нека детските стаи не са на външни стени, а на отопляеми от прилежащи пространства. Звучи може би несериозно, само че това също дава едно чувство за топлота. Особено в случай че отсъствате и жилището не се отоплява през това време - дали живеете до ненаселен апартамент или населен - разликата е голяма.

Възползвайте се от независещите от вас фактори. Ако имате южно ревю, то сте наясно към този момент какви щастливци сте. Оставяйте денем прозорците открити, с цел да влиза нископадащото слънце в стаите. Източното и западното изложби също може да носят светлина, даже да са 1-2 часа, не се лишавайте от слънцето в явен зимен ден. Изобщо хубаво е лете и зиме да сменяте пердетата и да имате завеси и пердета, с цел да играете по този метод със светлината.

Завесите са на ваша страна и по различен метод. За разлика от щорите, в случай че имате плътни завеси и пердета и вечер ги пускате по цялата дължина, това основава спомагателна въздушна изолираност в стаите сред стени, пердета и завеси

Проветрявайте непременно, само че по верен метод. Лятно време са приятни необятно отворените прозорци, само че зимата е друго. Сутрин отворете необятно прозорци и балконски порти за към 3-8 минути, зависи от размера на помещението. Чистият въздух ще влезе и за това време ще обърне въздуха в стаята. След което затваряте добре. Обратното, леко отворените прозорци за дълготрайно време единствено ще изнесат топлината. А и стаята няма добре да се проветри.

Всяко семейство има свое схващане за топлота и друг бюджет. Някои обичат да вървят по тениски у дома, други се обличат повече и държат по-студено. Ефективното прилагане на отоплението, респективно - на електричеството, дървесината и въглищата за огрев, е също метод да пестим ресурсите на земята, да понижим бюджета. Има и едно друго основание: прелестно е да се сгушиш под одеалце до детенце и до обичания човек, да носиш хубави топли чорапки, до момента в който на открито е -15 градуса. Топлата чаша чай в ръката...Всичко това те кара да усещаш цикличността на сезоните, да си в естетика с тях. Да си здрав телом и духом.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР