Отново се налага да работите от дома си, но пък

...
Отново се налага да работите от дома си, но пък
Коментари Харесай

Как да улесните работата от дома, ако имате и деца

Отново се постанова да работите от вкъщи си, само че пък имате деца, които не ви оказват помощ изключително в тази обстановка. Ако те са възпитаници и учат отдалечено, това ненапълно взема решение нещата. Проблемът е, когато децата са дребни и непрекъснато търсят вашето внимание.

Всъщност въобще не е толкоз невероятно да постигнете някакъв ред. Но би трябвало да се заредите с повече самообладание и да приложите малко организационни хитрости, които да ви улеснят в тази задача.

Предлагаме ви няколко изпитани съвета, които в действителност работят в необикновената работна среда.

Снимка: Shutterstock

Рано пиле, рано пее

Първото предписание е да станете ранобудни. Това въобще не е толкоз мъчно, колкото си мислите първоначално. На процедура в този момент не се постанова да пътувате до работата и да обличате за излизане децата. Това спестено време, може да ви бъде потребно, с цел да станете в нормалния си ранен час (като преди), даже и половин час по-рано, с цел да поработите на мира, до момента в който всички вкъщи към момента спят.

Ако приложите тази ловкост, добре е да стартирате с действия, които сте възнамерявали авансово, с цел да не губите време занапред да мислите над тях. Или пък да употребявате този ранен час, с цел да довършите изостаналата от предния ден работа, обвързвана с документи и неща, които изискват оптималната централизация.

Повече еластичност

Да се работи от у дома може да носи и доста изгоди. Това разрешава да бъдете доста по-гъвкави и сами да определяте своя режим. Идеята е да си извършите явен работен проект, с цел да се възползвате оптимално от времето. Но би трябвало да сте наясно, че ще има незабавни случаи, които се постанова да разрешите бързо: кавгите сред братята, счупената ваза в другата стая или някакъв нетърпящ отсрочване проблем като падналият зад леглото Мечо. Това сигурно ще наруши проектите ви, само че в случай че сте били гъвкави и сте планували по десетина свободни минути сред обособените задания, цялостният режим няма да пострада.

Помислете за работа на смени

Ако и двамата родители работят от у дома, добре е да седнете и да си разпределите дилемите, тъй че да работите на смени. Стига да е допустимо несъмнено. Това ще разреши единият да получи малко отмора и да може да следи децата, до момента в който другият в същото време има значима среща онлайн.

Ако да вземем за пример, майката има повече служебни задължения заран, таткото би могъл да разпредели своите по този начин, че в часовете преди обед да бъде по-гъвкав и да може да реагира при положение на непредвидена обстановка, обвързвана с децата.

Добре е да помислите и за по-строг режим вечер, който ще улесни всички и няма да краде от почивката ви. Лягането малко по-рано е от огромна изгода, тъй че не го подценявайте.

Бъдете екип

За едно дете родителите вкъщи са изключителна наслада, тъй че е неизбежно те да обикалят към мама и баща и да пробват да привлекат вниманието им, даже да знаят, че са заети. Затова е целесъобразно да поговорите с тях и да им обясните деликатно какво се случва още през цялото време. Не си мислете, че като са дребни, те нищо не схващат.

Но също по този начин уточнете, че ще има моменти и на отмора, в които цялото семейство може да се наслаждения на игри, гушкане или други занимания. Включването на децата и разбирането им, че сте част от един и същи екип е значимо и в този смисъл би трябвало да се дадат ясни правила за държание. Особено в случай че би трябвало да вършиме видеоконференции за работа. В тази обстановка е належащо децата да схванат, че не би трябвало да ви прекъсват с всякакви претенции и въпроси, в случай че да вземем за пример видят, че гледате в компютъра и слушате деликатно нещо, или пък се включвате в диалога.

В този смисъл би могло да бъде потребно да си извършите и малко тренировки на изсъхнало, с цел да схванат те по кое време не трябва да се месят и да знаят какво се чака от тях в такава обстановка.

Снимка: Shutterstock

Награди и  занимания

Без награди няма да минете. Също и без игри, които да предложите на малчуганите като бонус. Но не превръщайте работата от вкъщи в поредност от подкупи, с цел да стоят спокойно децата. Те би трябвало да знаят в кои случаи в действителност са заслужили премията. А тя може да бъде и забавно занятие за цялото семейство, откакто мама и баща приключат работа.

Обещанието за филм с пуканки пред тв приемника, правене на сладкиши дружно, а за какво не и пердах с възглавници, подсигурява приятното очакване. За всеки случай си пригответе и някакви занимателни креативен задания, които да им предложите, в случай че напълно изгубят самообладание. А може задачата да бъде да ви оказват помощ в работата – да подредят листовете по цветове да вземем за пример.

По материали от 

Източник:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР