Отново протести из цялата страна, Вълната от протести не спира,

...
Отново протести из цялата страна, Вълната от протести не спира,
Коментари Харесай

Българи, знаете ли за какво протестирате?

" Отново митинги из цялата страна ", " Вълната от митинги не стопира ", " Поредна вечер на митинги и блокади ". Тези заглавия обрисуват недоволството, което през последните дни ескалира в България.
Какво ви прави усещане в тези заглавия? Доста забавна за мен е неналичието на акцент против кого и какво са ориентирани тези митинги.
Не са еднопосочни и отговорите на протестиращите по този въпрос. Някои от тях показват като причина за недоволството си покачването на цените на горивата, с всички произлизащи от това условия, Други пък, оставката на Валери Симеонов или неуместните нововъведения в гражданската отговорност.
Отвреме-навреме се чуват и гласове, които афишират митинга за антисистемен. Тук е моментът ясно да дефинираме какво е системата. Ако приемем, че тя съставлява съвкупността от политически, стопански и обществени дейности и бездействия на българските институции, какво следва от това?
Има стотици, а може би и хиляди аргументи за митинг против системата. Цените на горивата и наглото държание на вицепремиера Симеонов са единствено мотиви и части от мозайката. Изправени сме пред доста тежки обществени проблеми. Демографска злополука, обезлюдяване на дребните обитаеми места, заплати и пенсии тук-там, които изправят българските жители на ръба на оцеляването.
Докога ще си затваряме очите за терорът и геноцидът над уязвимите групи в българското общество? Възрастните хора в България са оставени на произвола на ориста, изключително живущите в дребните обитаеми места. Подложени са на прям гнет от маргинални групи, най-вече от ромски генезис, а обществените им придобивки ги слагат пред неуместния избор сред хляба и медикаментите.
Апропо, докога ще мълчим за казуса с интеграцията на ромите? Не е политически правилно да се приказва и написа за това, нали? За толкоз години преход (към какво), по този начин и не се откри воля да се откри решение за този проблем. Ще посмее ли някоя социологическа организация да разкрие какъв е процентът на безработицата измежду етническите роми? Не мисля, че има нещо дискриминационно да се направи такова. Щом може да се прави изследване по пол и възраст, за какво да не става и за етнически генезис? Може би, тъй като има сериозна изгода от функционално необразовано население, което да се употребява като хомогенна маса от комфортни гласоподаватели.
Време е да си дадем и ясна сметка за кого системата е неподходяща и кой се облагодетелства от нея. За управническата класа ми се коства, че тя работи чудесно. За елементарните жители обаче, нещата стоят много по-различно. Тук идва моментът да призная, че за мен по-логичният въпрос не е за какво част от жителите стачкуват, а по каква причина по-голямата част не го вършат?
Отговорите,които съм получавал на този въпрос, са до болежка познати. " Безсмислено е ", " Студено е ", " Няма опция ", " Всички са маскари ". Никой наподобява не си задава въпроса от кое място да пристигна тази опция? Докато си пишем в обществените мрежи или развълнувано спорейки с тв приемника, който е задоволително некултурен да не дава отговор?
Какво бъдеще желаете за децата си? Достойно ли изживяват старините си родителите ви? Доволни ли сте от възнагражденията си? Вярвате ли, че нещо ще се промени единствено с оставка на вицепремиера Валери Симеонов? Или даже на цялото държавно управление? Временното понижаване на цените на горивата ще реши ли обществените ви проблеми? Кажете какво желаете, напишете го, излезте на улицата и го поискайте. Длъжни сме да опитаме. Дължим го на родителите си, изискуем го и на себе си!
Автор: Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР