Отново протест в бяло. Този път пред Министерството на здравеопазването

...
Отново протест в бяло. Този път пред Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Лекари специализанти излязоха на протест пред здравното министерство


Отново митинг в бяло. Този път пред Министерството на здравеопазването излязоха специализанти. Те са недоволни от промени в разпоредбите за специализация.

Протестът е против Наредбата за придобиване на компетентност, като главният проблем остава неналичието на ефикасна политика за задържане на младите фрагменти у нас. Основният проблем е концепцията младите лекари да работят три години в лечебно заведение по желание на Министерството на здравеопазването.

Д-р Александър Атанасов специализира педиатрия и е измежду лекарите, които поддържат митинга. През лятото министерството реши, че ще изплаща дотация на лечебни заведения с дефицит на фрагменти и за дефицитни специалности.

Лекарите обаче се задължават след края на образованието си да работят три години в посочени от ведомството лечебни заведения. В противоположен случай би трябвало да върнат държавната дотация.

"Специализацията на практика е денонощна работа. Това е труд и да се изисква да се връщат пари за положен труд не знам даже дали чисто юридически е изискан ", разяснява доктор Атанасов, представен от БТВ.

От здравното министерство разясниха, че лекарите не са длъжни да специализират тук-там, финансирани от страната, и по този начин не са лишени от правото си на избор.

Остава опцията да постъпят в лечебни заведения, които сами заплащат заплатите на специализантите.

В случай обаче че изберат да се образоват тук-там, финансирани от страната по клинични специалности, те ще имат обвързване след придобиването на компетентност да работят за три години на място, в което е открит дефицит на експерти, гласи наредбата.

В момента броят на всички специализанти у нас е над 5400. Предложените промени ще обиден единствено лекарите, на които им следва да стартират специализация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР