Отново пратки с птиче месо от Полша за България, заразено

...
Отново пратки с птиче месо от Полша за България, заразено
Коментари Харесай

Заразеното със салмонела птиче месо от Полша не е попаднало в търговската мрежа

Отново колета с птиче месо от Полша за България, инфектирано със салмонела, откри Българската организация по сигурност на храните. Общото количество на негодното месо е 50 тона. И все още то е сложено под възбрана. Радостната вест е, че това инфектирано месо не е попаднало в комерсиалната мрежа. Спряно е малко по-рано от специалистите от БАБХ със подозрения за болест със салмонела, по-късно и пробите го удостоверяват.

София

Това не е първият случай със инфектирано пилешко месо, импорт от Полша. Такова имаше и в края на предходната година, когато количеството беше към 10 пъти повече, а точно 500 тона. То също беше спряно в точния момент.

Райна Иванова от дирекция " Контрол на храните " на БАБХ описа, че по отношение на проблемите с съществуване на салмонела в птиче месо предходната година, със заповед на изпълнителния шеф е разпоредено всяка една пратка да бъде проверявана, да бъдат проверявани документите на пристигналата пратка, да се извърши физическа инспекция на пристигналото месо и да бъдат взети проби от безусловно всяка партида, която се намира в едно транспортно средство.
Райна Иванова, дирекция " Контрол на храните " на БАБХ: Когато месото дойде и се създадат инспекциите, вземат се пробите, месото се възбранява от търговия и остава на предпазване или в склад, или в обект за произвеждане до приемане на резултатите от лабораторните изпитвания. Тези три колета с месото, при които сме открили съществуване на салмонела, са 37 150 кг охладено цяло пиле и 12 900 кг охладени пилешки бутчета. Цялото количество е възбранено, не е пуснато на пазара, тъй че потребителите би трябвало да са спокойни.
На въпроса за какво се доставя птиче месо от Полша, откакто там явно има проблем със салмонелата, тя изясни, че нямат право да спрат търговията с другите страни членки на Европейски Съюз, само че имат право да го възбраняват, откакто един път са открили проблеми, и да вършат лабораторни проучвания. Райна Иванова сподели още, че вариантите, които са рискови за човешкото здраве и които въздействат на сигурността на храната, са два - салмонела ентеритидис и салмонела тифимуриум. Хванатото инфектирано месо у нас не е един от тези варианти а трети безопасен за хората тип.

Съветите на специалистите от БАБХ са при закупуване на месо импорт със подозрение за болест, то да премине през топлинна обработка, тъй като салмонелата не е устойчива на високи температури и над 68 градуса болестта утихва.
 БАБХ откри нови колета птиче месо със салмонела от Полша БАБХ откри нови колета птиче месо със салмонела от Полша
Българска организация по сигурност на храните откри три колета с птиче месо от Полша за България, нечисто със салмонела. Цялото количество е 37 150...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР