Отново официалните данни на колекторските агенции предизвикват притеснения и доказват,

...
Отново официалните данни на колекторските агенции предизвикват притеснения и доказват,
Коментари Харесай

Колекторските фирми да търсят дългове след шестмесечно просрочие


Отново формалните данни на колекторските организации провокират терзания и потвърждават, че става все по-наложително да бъде призната специфична законова рамка, която да регламентира активността им по този начин, както на всички останали финансови институции в България.

Това желае Пейо Майорски от Комитета за отбрана на потребителите.

От оповестените неотдавна данни излиза наяве, че се резервира наклонността на растеж на каузи на фирмите снабдители на комунални услуги, които се обръщат към колекторски компании. Така към този момент 22% от продадените задължения са сметки за ток, парно и вода. Също по този начин трайно се постанова практиката просрочието, поради което един дълг се дава на колекторите, да е в границите на 2-3 месеца. Преди събирачите на отговорности се задействаха след шест и повече месеца закъснение на заплащания. След като към този момент се продават на колекторските компании задължения на 2-3 месеца, то тогава поражда въпросът за какво тези вземания не се оферират за изкупуване първо от самите длъжиници. Освен това е обществено известно, че колекторите заплащат до 20% от цената на задълженията, които изкупуват.

От изнесените данни се удостоверяват и наблюденията на Инициативния комитет за отбрана на потребителите, съгласно които от ден на ден хора стават жертва на неточни компании за бързи заеми. Благодарение на това, колекторските компании се хвалят, че с 20% е скочил делът на вземанията на компаниите за бързи заеми, които са се обърнали към тях. В същото време при нас все по-често постъпват сигнали от жители, които са били подведени от заблуждаващи реклами и неразбираеми контракти. Обикновено това са безработни хора или с ниски заплати, изпаднали в потребност, които постоянно са принудени да вземат дребни суми от порядъка на 200 до 400 лева, с цел да платят с тях сметки и борчове. Впоследствие не могат постоянно да си заплащат вноските и по този начин всеки ден просрочие безусловно трансформира тези дребни заеми в отговорности за хиляди левове, които тези хора не могат да покрият. В опит да се оправят с казуса, те взимат пари от други компании за бързи заеми, с цел да погасят отговорностите си към първите, само че вместо това на процедура потъват от ден на ден.

Смятаме, че е наложително, поради приходите на огромна част от българите, да се постави период от 6 месеца, и едвам след неговото приключване, фирмите да могат да продават дълга на колекторските компании. Това условие ще бъде едно от главните неща, за които ще настояваме при бъдещо разискване на проектозакон, регулиращ активността на колекторските компании. Надяваме се скоро Омбудсманът, госпожа Мая Манолова, да инициира полемика по тази тематика, която да сложи началото на работата върху този проектозакон.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР