Отново ни чакат пет незабравими дни, този път месец по-рано

...
Отново ни чакат пет незабравими дни, този път месец по-рано
Коментари Харесай

Класика, джаз и оперен куклен театър на езерото в Правец

Отново ни чакат пет незабравими дни, този път месец по-рано – 12-16 юли, с тринайсетото издание на Международния музикален фестивал " Моцартови празници ". Почти целодневната стратегия нормално е ситуирана на няколко подиуми: на езерото пред хотел " Риу Правец Ризорт ", в балната зала " Правец " на хотела, на басейна в хотелския комплекс, в читалище " Заря 1895 " и на площада пред Община Правец.

Поканени са одобрени международни имена и млади оперни гении от разнообразни страни. Ще ги чуем взаимно със Софийската филхармония, с оркестъра и хора на Държавна опера-Стара Загора и тези на Бургаската опера, с оркестъра на Държавна опера-Варна, кукления спектакъл на морския бряг, камерни обединения, не е пропуснат и джазът.

Освен на патрона си Волфганг Амадеус Моцарт уредниците посвещават всяко от изданията на годишнини, които отбелязва международната общност. За 2017 година те са: 450 години от рождението на Клаудио Монтеверди и съвременника му Караваджо, 220 години от рождението на композиторите Гаетано Доницети и Франц Шуберт и на поета Хайнрих Хайне. Специален акцент е 10-та годишнина от присъединението на България към Европейския съюз и това е посвещението още на формалното разкриване на 12 юли с концерта на Софийската филхармония, дирижирана от Найден Тодоров – неотдавна и нейн шеф.


© Организаторите

За солист е поканен австрийският цигулар Волфганг Давид, който към този момент е музицирал с маестрото в миналогодишното издание на Мартенски музикални дни с Русенската филхармония, а е прочут и на публиката на фестивала " Варненско лято " още от 2009 година, само че като член на клавирно трио. Гост-солист е на доста водещи оркестри, в това число на Кралския филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Виенското радио, на Филхармоничния оркестър на Йоханесбург. На сцената на езерото пред хотел " Риу Правец Ризорт " ще ни извърши произведения от Моцарт, Брамс и Веселин Стоянов. Посвещението ще бъде маркирано тържествено, с величествената " Ода на насладата ", откъс от Девета симфония на Бетовен. И оперните гласове ще са звездни – Цветелина Василева, Мариана Пенчева, Камен Чанев и Ивайло Джуров, с присъединяване и на Националния филхармоничен хор " Светослав Обретенов " с хормайстор Славил Димитров.

Вторият ден (13 юли) също крие клопка, а тя е емблематична – театър, квалифициран особено по поръчка на Фестивала – патентът на маестра Христина Ангелакова. Изпълнява се премиерно за първи път, от време на време и единствен. Сигурно добре помните името Боян Иванов, тъй като той е от модерните ексцентрични режисьори, които вършат оперните постановки не " изкривени ", а запаметяващи се. А на миналогодишното издание ни показа нещо същински неповторимо – оперно-танцов театър на " Севилският бръснар " от Росини, който няма по какъв начин да се не помни. Затова тази година, с извънредно неспокойствие и любознание чакаме оперно-кукления му театър " Влюбеният Моцарт или Дон Жуан кукловодът " – копродукция на ММФ " Моцартови празници " Правец, Държавна опера – Варна и Държавен куклен спектакъл – Варна. Диригент е Стефан Бояджиев.


© Организаторите

Преди това обаче, от 17 ч. в зала " Правец " на " Риу Правец ризорт " русенския квартет " Квартисимо ", примабалерината Веса Тонова с Милен Петров (с миниатюри по нейна хореография) и актьорите Силвия Лулчева и Мариус Донкин с присъединяване на мецосопраното Андреана Николова и клавесинния акомпанимент на Божена Иванова ще показват театър, смесващ разнообразни изкуства. " Геният на барока и властелинът на светлината ", режисиран от Христо Симеонов, е отдаден на 450 години от рождението на родоначалника на оперното изкуство Клаудио Монтеверди и съвременника му Микеланджело да Караваджо.

Концертната вечер този път е третата (14 юли), предизвикателна за оперните реализатори, тъй като ще се разхождат по оперетните петолиния. Под звездите Габриела Георгиева, Йоана Железчева, Симона Кодева, Иван Момиров, Михаил Михайлов и Иво Йорданов ще ни пренесат " В страната на оперетата " с обичани арии, дуети, хорове от оперетната класика и мюзикъла. Съпроводът ще е на оркестъра на Държавна опера-Бургас с диригент Иван Кожухаров. И нещо любопитно: специфичен посетител на Фестивала е " принцесата на акордеона " Ксения Сидорова, Латвия.

Това е и денят на романтиците, когато ще поделим – а може би по-скоро ще допълним – хубостта на музиката с лирика, в комбинаия Шуберт-Хайне. Певците Гиргина Гиргинова (сопрано) и Иво Йорданов (баритон), известното трио " Арденца ", пианистката Божена Иванова и солистите на балета на Държавна опера-Стара Загора с хореография на надарената Силвия Томова още веднъж ще вплетат в едно музика, тетаър и танц. Режисьорът Христо Симеонов е избрал за водещ артистът Тони Минасян, а за заглавие – " Вдъхновение в ноти и стих ".

В най-богатия на спектакли ден, 15 юли има за всекиго по нещо

Децата не са забравени, сутринта стартира с балета по музика на Прокофиев " Пепеляшка ", в залата на читалище " Заря 1895 ", режисура на Държавна опера-Стара Загора. Следобеда Нона Кръстникова сопран – проф. Мила Дюлгерова, Румен Кръстников; Мила Михова сопран – Дарина Такова; Добрина Икономова сопран – Димитър Йосифов; Ивайло Йовчев тенор – Маргарита Йовчева; Емил Павлов тенор – Николай Павлов, Златан Павлов; балерината Вера Асприди – внучката на Вера Кирова ще показват " Познатият и чужд Доницети ", по отношение на 220 години от рождението на композитора.

Вечерното зрелище ще е на Националния балет на Косово – на посетители в България за първи път с продукциите си " Жулиета без Ромео " по музика на Габриел Прокофиев, хореография Дарел Тулон (Австрия), както и с атрактивния етно-танцов театър " Сватба ", хореография и либрето Мехмет Болкан (Турция). А фестивалната нощ (от 23 ч. нататък) ще е с концертния театър " Бесаме мучо - танго и сангрия с щипка джаз до зори " с Димитър Косев с бенд.


Закриването и тази година ще е на площада в Правец с обилен оперен театър и интернационален състав. " Кармен " от Жорж Бизе – с гост-участници сръбската оперна звезда Саня Анастасия, италианския тенор Дарио ди Виетри, баритона Юре Почкай от Словения, Евгения Ралчева и солистите, оркестъра, хора и балета на Държавна опера-Стара Загора. Режисьор е Огнян Драганов, а диригент Давид Крешенци, Италия.

И още: проф. Благовеста Карнобатлова – от оперните ни прими, а през днешния ден и бележит вокален възпитател, е специфичният посетител на това издание на Фестивала в " Срещата с подпис ". " Дванадесет години фестивален живот " пък е изложбата на фотографа Виктор Викторов, която с ретроспективния си взор ще ни върне към началото, ще ни преведе през годините, с цел да стигне до последните издания, които напълно трансформираха визията и мащабите на Международния фестивал " Моцартови празници " в Правец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР