Отново множество сигнали от зрители на bTV за липсващи лекарства.

...
Отново множество сигнали от зрители на bTV за липсващи лекарства.
Коментари Харесай

Проверка на bTV: Липсващи лекарства у нас се откриват за минути в Сърбия и Турция


Отново голям брой сигнали от фенове на bTV за изчезнали медикаменти. Сред тях са лекарства за астматици, диабетици, инвитро процедури, както и за разреждане на кръвта.

Засегнати са голям брой групи, хиляди хора не откриват нужните им медикаменти, измежду тях са и много деца.

Алтернативите са или хората взаимно да си заменят медикаменти, в случай че някой си е купил в по-големи количества, през групи в обществените мрежи, или да ги търсят оттатък граница – Турция, Гърция, Сърбия, описа репортерът Габриела Андреева.

Тя и екипът отпътуват за Сърбия, а Мария Георгиева отива в Турция, с цел да видят каква е обстановката с медикаментите там. За 30 минути откриват това, което търсят. Проблем има единствено с лекарството за инвитро.

Медикаментът, който се употребява за лекуване на диабет, доста постоянно се употребява и за отслабвания – получава се и свободно от аптеката. На 5 км от границата ни – в Димитровград в Сърбия, откриваш лекарството, само че не можеш да получиш лекарството без рецепта.

Зимата респираторните болести се ускоряват, търсенето на медикаменти се усилва, а дефицитът им става все по-голям и по-голям.

6-годишният Никола страда от бронхиална астма. Симптомите му се ускоряват през зимните месеци, когато детето се нуждае от непрекъснато лекуване и инхалации 2 пъти на ден. Майка му е обезпокоена, тъй като нужните лекарства още веднъж липсват в комерсиалната мрежа.

„ Никъде няма, всички подвигат плещи или споделят имаме 1-2 блистера, на извънредно нуждаещи се дават. Мисията е " вземи обиколи София, вероятно къде ще намериш ", споделя майка му Илияна Пашова.

Лекарствата на Никола се покриват от Здравната каса и са безвъзмездни, когато са налични.

„ В България тези медикаменти за жалост нямат сурогат и по тази причина се постанова да се купуват от Турция В Турция същата опаковка с друго комерсиално название коства 15 лв., на половин цена “, споделя още Илияна.

Ако детето не ползва постоянно лекуването, се стига до затруднения на здравословното му положение.

Прави белодробни конвулсии - не може да диша и се постанова да постъпи в болница, да му се сложи „ Урбазон “. В началото на годината всеки месец беше с такива бронхиални конвулсии.

Жената не стопира да написа писма до институциите, само че без отговор от тях. А избавление намира в обществените мрежи или в аптеките в прилежащите ни страни.

„ В няколко групи, в които членувам за деца с астма, непрекъснато има зов " апелирам ви, би трябвало ми 1 блистер, детето ми е с припадък ", общо взето всеки се избавя кой както може “, споделя майката на Никола.

Често българите в потребност намират решение и в прилежаща Сърбия. В Димитровград, който е единствено на няколко километра след граничния контролно-пропускателен пункт, изчезнали у нас медикаменти, са открити още в първата аптека.



Има " Вентолин " за инхалации, инсулин, " Фраксипарин ". В идващите две аптеки тези медикаменти също са налични, а локалните хора разясняват, че постоянно виждат българи, които идват в Сърбия, с цел да си вземат нужните им лекарства.

Турция подвига три пъти цената на медикаментите през 2022 година, само че са доста по-евтини

В Турция цената на медикаментите е държавна политика. Колко ще костват те дефинира страната. И решението нормално се взема веднъж годишно.

Но тази година поради галопиращата инфлация цените на медикаментите се подвигат три пъти. Последно на 15 декември, с 37%.

„ Държавата следи цените на медикаментите в 5 страни – Франция, Испания Португалия, Италия и Англия. От най-ниските цени там, се образува и цената тук, която би трябвало да е 40% по-ниска. Тоест, в случай че приемем, че в Европа най- евтината цена на едно лекарство е 100 евро, в Турция то ще коства 60 евро “, разяснява Шукрю Джирав Оглу – притежател на аптека.

В неговата аптека клиенти от България не липсват. Две дами от българския Димитровград носят предписания освен за себе си, само че и за близки. Те откриват всички медикаменти, които търсят.

„ Лекарство за инхалации за детето, което в България по атпеките е изчерпано, тук изцяло свободно човек може да си го закупи – вид " Пулмикорт ", сироп детски " Вентолин, който също доста мъчно се намира, и за себе си – лекарство за разширени вени “, разяснява Елена Влахова. Освен че ги има, в Турция медикаментите са и по- евтини.


„ 60 таблетки от аналог на нашия „ Детралекс “, тук е 15 лв., в България 90 таблетки са 45-50 лв.. Антибиотик - широкоспектърен от 16 таблетки, 500 милирама е 3.50 лева “, разяснява още Елена.

„ Например, фрапиращо, за чернодробни болести едно лекарство, което при нас е към 600 лв., тук е 56 лв.. „ Ердомед “ тук е 7 лв., а при нас е двойно по-скъпо. „ Волтарен “ тук е 5 лв., а при нас е над 15.

„ Затова аз съм купила една торба за другари, за близки. Дотам я докарахме, аз съм пенсионерка и пристигам да закупувам медикаменти от Турция “, споделя Живка Тенчева.

С едно идване до Одрин, единствено от медикаменти дамите пресмятат, че са икономисали над 200 лв.. А в аптеката на Шукрю Оглу, влизат следващите клиенти от България.

„ Не можем да продаваме огромно количество медикаменти, тъй като не разполагаме с такова, само че хората търсят най-вече за себе си и за околните си, тъй че, съумяваме да им предложим количествата, които им трябват “, разяснява той.

„ Аптеките в Турция печелят от надценката, която също се дефинира от страната и варира от 12 до 20% според от цената.

При Данък добавена стойност от 18%, за медикаментите то е 8. Здравноосигурените турски жители заплащат единствено 10 на 100 от цената на медикаментите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР