Отново казус с РЗИ София, който поставя под въпрос как

...
Отново казус с РЗИ София, който поставя под въпрос как
Коментари Харесай

РЗИ не уведомило 28 часа след положителен тест заразения Милен Керемедчиев

Отново проблем с РЗИ София, който слага под въпрос по какъв начин действа инспекцията в пандемията. Въпроси за това по какъв начин се уведомяват болни след позитивен PCR тест и за това по какъв начин се предписва домашна карантина на инфектирани с ковид повдига казусът на някогашния заместник-външен министър Милен Керемедчиев, който той самичък описа пред BTV. Той има позитивен PCR и е в домашна карантина от този уикенд.
" Когато стартира цялата сага, имах лека температура 37,2. Отидох първо в „ Пирогов “, където ми споделиха, че не могат да ми създадат обзор и тест. Отпратиха ме към ВМА, оттова към Инфекциозно, там пък ми споделиха, че би трябвало да се мине през Спешно поделение. Оттам пък, че има разпореждане – в случай че има подозрения за ковид – би трябвало в Инфекциознно, само че там без направление – не може ", описа Керемедчиев. " Най-накрая след няколко молби ми написаха направление, където ме прегледаха и ми взеха тест ", добави още той. Керемедчиев похвали лекарите, като на няколко пъти изясни, че всички са се отнесли с схващане, само че очевидно има някакво разминаване в напътствията сред отделенията.
Казали му да се прибере и да чака позвъняване за резултата от теста. Това е станало в събота - оттогава той се самоизолира.
От ВМА обаче позвъняване нямало. Притеснен Керемедчиев взема решение да отиде да се тества в частна лаборатория. Оттам на идващия ден излиза позитивен резултат за ковид.
В понеделник той се обажда самичък във ВМА - след няколко опита се свързва с човек, който му изяснява, че пробата му е позитивен и занапред ще бъде вписан. Това се случва на 28-мия час от направения PCR тест, уточни Керемедчиев.
" По никакъв метод не бях известен и аз щях да допускам, че съм настинал и да вървя из София и да садя болест. Аз бях доста настойчив ", акцентира той.
След това от РЗИ му се обаждат, с цел да му кажат, че публично е в 14-дневна карантина.
Оказва се обаче, че публично влиза в статистиката, само че " публично наставление " за карантината от РЗИ Керемедчиев по този начин и не е получил.
В момента в страната под карантина са 22 709 души, 602 повече от тези в понеделник.  За 7 юли са открити нови 188 случая – с 14 случая повече на дневна база. Направени са обаче и повече PCR проби – 3467, т.е. 692 теста повече на дневна база.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 8 юли
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР