Отново екопротести в страната. Продължава гражданското недоволство срещу готвените промени

...
Отново екопротести в страната. Продължава гражданското недоволство срещу готвените промени
Коментари Харесай

Отново екопротести в страната

Отново екопротести в страната. Продължава гражданското неодобрение против готвените промени в Закона за биоразнообразието. Протести под надпис " Долу ръцете от морето, планините и реките " в няколко града в страната.

Протестното шествие в София потегли от Съдебната палата и се насочва към Орлов мост. Недоволството е седмица след експертната полемика в Парламента, която имаше за цел да в профил недоразуменията към готвените ремонти в закона, които засягат териториите от " Натура 2000 ".

Консенсус обаче по този начин и не беше реализиран. Според екоактивистите положителното ръководство на местата " Натура 2000 " могат да бъдат реализирани и без законови промени. Според протестиращите направените оферти могат да доведат до всеобщо застрояване.
Екопротести в страната – в отбрана на „ Натура 2000 “ и против бетона по морето Шествия се организираха в няколко града, измежду които София и Бургас
„ Ако се одобри това предложение, това значи, че да вземем за пример за предпазена зона " Централен Балкан ", която попада на територията на 5 районни инспекции по околна среда и водите, това значи, че за тази зона ще попада в 5 териториални проекта за ръководство. Нали разбирате какъв брой дейно е това, какъв брой е свястно.

Вторият доста основен миг е изхвърлянето на учените. Какво е предлагането в този момент – някакъв комитет, в който вземат участие, хора, които нямат отношение и знания за биоразнообразието, да се произнасят по стратегически документи за типове и местообитания. Изхвърлят се учените, които не са на директно послушание на министерството “, изясни Катерина Раковска - коалиция " За да остане природа в България ".

Потърсихме за коментар Министерството на околната среда и водите, оттова обаче отхвърлиха. Протестиращите напомнят, че предложенията към този момент са признати на първо четене и че се чака доста скоро да бъдат гледани и на второ четене без да се отчетат мненията на гражданските организации.
След екопротестите: ГЕРБ няма да поддържат измененията в Закона за биологично многообразие Те бяха готови от Нено Димов и Валери Симеонов
Протестно шествие има и в Бургас. Повече от час не престават протестните деяние. Активистите потеглиха от общината и стигнаха до площад " Тройката ". Символично те разпънаха палатка, с цел да покажат, че могат да почиват без бетон и без стаи. Има плакати и укрепителна стена, с която демонстрират, че са против застрояването на Алепу и парк Странджа.
Джулай пред бетона: Протест против градежа на Алепу Строежът на брега на морето отприщи серия от митинги
Това е втори народен митинг в Бургас, до момента имаше и три районни. Хората скандираха „ Не на бетона “. Те се уговарят за последващи протестни дейности.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР