Отново е януари. Най-мъртвият месец в годината, както го наричат

...
Отново е януари. Най-мъртвият месец в годината, както го наричат
Коментари Харесай

Януари е. Времето сякаш е спряло...

Отново е януари. Най-мъртвият месец в годината, както го назовават търговци. И има за какво - по това време животът в Пазарджик като че ли стопира. От оживлението около зимните празници идва другата прекаленост - съвсем никакви хора по улиците. И несъмнено освен студът е повода. В този интервал виждаме и най-вече починали дребни фирмички.

Дори къса разходка в централната градска част дава настояща панорамна фотография на нещата, които към този момент сме виждали в предходните първи месеци от последните години.

В уличките към пазара, където нормално царува раздвижване и в считаните за мъртви месеци, може да се видят много закрити магазинчета, работили до края на декември. Датите се обясняват от обявленията за търсене на нови ползватели за пространствата. В други два търговски обекта унило стоят и бездействат двама млади мъже, а настроението им по никакъв начин не е младежко. Не им се приказва за това. „ Не върви и не върви! “, е репликата, която споделя всичко. Останалото е на известията на вратите - след края на януари се търсят други наематели.

Опитни търговци на промишлени артикули, обувки и дрехи от магазини по пешеходната зона с паника описват, че не е изключение за целия януари да не приберат нито стотинка оборот. Някои отварят касовите книги, цялостни дотук с нулеви дневни доклади. А наемите са високи, сметките за ток в студа - жестоки, оцеляването на дребния бизнес - все по-трудно.

Вероятно това е и повода за непредвидената или по-скоро - непланираната зимна почивка. Много от обектите са затворени в работно време. Бележки по вратите на някои осведомят, че ще отворят още веднъж от идващия месец.

Тъжна е картинката и по пешеходната улица „ Втори януари “ - много отзивчиво място, уместно за търговия. Всеки трети-четвърти магазин, в това число на първия етаж в постройката на ВиК и в околните търговски центрове, е закрит и разгласен за отдаване чартърен. Прашните прозорци и подове приказват, че освобождението е станало от дълго време.

Спи градът. В очакване на пролетните месеци, когато оживлението се завръща. Статистиката твърди, че българинът забогатява, а потреблението пораства. В очакване да го видят с очите си доста търговци към този момент са оповестили следващото сезонно понижение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР