Отново е сезонът на мъглите и инверсиите, отново България диша

...
Отново е сезонът на мъглите и инверсиите, отново България диша
Коментари Харесай

Филтър за всяка печка? Това не е решението!


Отново е сезонът на мъглите и инверсиите, още веднъж България диша замърсен въздух с наднормени равнища на фините прахови частици (ФПЧ). Все по-често чуваме от ръководещите и медиите за филтри на комини, които ще оказват помощ за понижаване на замърсяването. В тази връзка Екологично съдружие „ За Земята “ поръча без значение изследване на опита и резултатите от използването им за понижаване на ФПЧ от битово отопление на твърди горива в няколко страни с заключения за предстоящата им успеваемост у нас.

Изводът на „ За Земята “ e, че филтрите не са подобаваща мярка за България, защото не адресират главните провокации пред битовото отопление: некачествените горива и нискоефективните отоплителни уреди. При това сериозният проблем с високите равнища на ФПЧ в жилища, където се употребяват остарели отоплителни уреди на дърва или въглища, също остава непокътнат. „ Когато избираме метод за възстановяване на качеството на въздуха в България, би трябвало да мислим за неговата резистентност и за резултата върху човешкото здраве. Филтрите не са решение на казуса с ФПЧ, защото не отстраняват повода за замърсяването, нито пък усъвършенстват въздуха вътре в домовете. Към момента това е само лобистка мярка, която обслужва нечии стопански ползи. “, декларират от „ За Земята “.

Поддръжниците на филтрите показват като преимущества опцията да се отстранява висок % от ФПЧ, без семействата да би трябвало да сменят метода си на отопление и по-ниската инвестиция по отношение на тази за промяна на горивната апаратура. И двете изказвания са опровергани от изследването.

Необходимата инвестиция за монтирането на филтър е сравнима с цената на закупуването на ефикасен апарат за отопление като пиролизна или пелетна печка. „ Преходът към такива системи понижава излъчванията ФПЧ от източника и е един от методите за възстановяване на качеството на въздуха дълготрайно. “ разясняват от „ За Земята “. Трябва да се отчетат и годишните разноски за поддръжка, разчистване и електрическа енергия за работата на филтрите, които са спомагателна финансова тежест за семействата, до момента в който подмяната на уредите с високоефективни би понижило разноските им за отопление. Това е значим фактор, изключително за хората с ниски приходи, които се отопляват на твърдо гориво.

Липсва и дълготраен опит от всеобщо приложение на филтри, който да покаже техния действителен принос за понижаване на излъчванията ФПЧ. Известните образци са от страни като Швейцария, Норвегия, Дания, където горивната база е по-нова и ефикасна, а употребяваните горива постоянно са пелети или различен тип съвременна биомаса, при които равнището на излъчвания е по-ниско от това на уредите и горивата в България. Изследванията демонстрират, че съществуването на излъчвания фини прахови частици след филтъра мощно се въздейства от тези два фактора.

При състояние, че през 2011 година над 50% от популацията в България употребява дърва и въглища за отопление (според Националното преброяване), както и че междинната успеваемост на отоплителен апарат на твърдо гориво е към 50% (според пресмятания от Министерството на Енергетиката), то не може изрично да се дефинира изгодата от филтрите за възстановяване на качеството на въздуха в страната.

„ Мярката би могла да добави напъните за понижаване на излъчванията ФПЧ при към този момент заменена горивна база и въведени прецизни и високи стандарти за всички твърди горива. В сегашния миг такива филтри може да са подобаващи за понижаване на ФПЧ от търговски обекти, употребяващи пещи или скари на дърва или дървени въглища, в обитаемоте места “ заключват от „ За Земята “.

Цялото изследване е налично на: http://zazemiata.org/v1/fileadmin/content/energy/docs/Filters_Research_ZaZemiata_Dec2018.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР