Относно: Законодателно предложение за изменение на Закона за радиото и

...
Относно: Законодателно предложение за изменение на Закона за радиото и
Коментари Харесай

АБРО е против законодателно предложение на Обединените патриоти

Относно: Законодателно предложение за изменение на Закона за радиото и малкия екран, импортирано от парламентарната група „ Обединени патриоти ”

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, е непринудено без значение съдружие, което сплотява комерсиалните радио- и телевизионни оператори в Република България. Сред нашите членове са малките екрани, които се употребяват с най-голям аудиторен дял и публично доверие, огромните радио вериги, междинни и дребни районни радиа и малките екрани.

На 12.02.2018 година, минути преди приключването на периода за внасяне на оферти за изменение на ЗИД на Закона за авторското право и сродните му права е импортирано предложение за изменение на Закона за радиото и малкия екран от вносителя господин Христиан Митев – депутат от парламентарната група „ Обединени патриоти ”.

С посочения законопроект се прави опит за груба интервенция в свободните икономически връзки сред телевизионните организации и кабелните оператори с претекстове, които могат да бъдат избрани като манипулативни и подвеждащи.

Изразяваме безапелационното си противоречие с оферти ЗИД на Закон за радиото и телевизията. Считаме, че предлагането ще забрани на малките екрани да дават в пакет телевизионни стратегии против понижение в цената. Като краен резултат ще скочат цените на клиентите на кабелна телевизия и ще бъде стеснен достъпът им до разнообразно наличие, а самите малките екрани ще бъдат съществено ощетени финансово. Целта евентуално е да бъде наранена икономическата самостоятелност и публицистична безпристрастност на малките екрани. Предложението също ще облагодетелства сивия бранш на кабелното пиратство.

Законопроектът е стимулиран с „ многочислени случаи на корист с господстващо и монополно състояние при даването против възнаграждение на права за разпространяване върху радио- или телевизионни стратегии " на кабелните оператори.

Мотивите са изрично погрешни. Комисията за защита на конкуренцията изследва връзките сред малките екрани и кабелните оператори задълбочено и неведнъж в интервала 2013 година – 2017 година и е открила, че на пазара липсва телевизионна организация с господстващо състояние. Комисия за защита на конкуренцията поредно е открила липса на злоупотреби с господстващо състояние. И все още няма решение на Комисия за защита на конкуренцията в противоположния смисъл.

Предложението не разрешава предлагането на телевизионни стратегии в пакет против по-ниска цена, което ще ощети клиентите на кабелните оператори.

В същото време пакетното предложение на телевизионни стратегии е особено и за самите кабелни оператори. Те оферират на клиентите си – клиенти, пакети от над 100 телевизионни стратегии. Абонатите от своя страна търсят повече стратегии, задоволяващи многостранните им ползи.

Пакетното предложение на телевизионни стратегии съществува и то е нормална комерсиална процедура и форма на комерсиална отстъпка. Телевизионните стратегии могат да бъдат закупени и независимо на по-висока цена. Предлагането на пакет от стратегии разрешава на малките екрани да доближават до по-широка публика и да вземат участие на рекламния пазар. Кабелните оператори получават отстъпка в цената на стратегиите, а клиентите им получават достъп до по-разнообразно и качествено наличие, повече филми, сериали, спорт и други

И в границите на правото на Европейски Съюз, и в България пакетното предложение на артикули и услуги се смята за нормална комерсиална процедура, която води до обилни спестявания на разноски и възстановяване на качеството. Пакетирането на телевизионни стратегии води до повече многообразие за аудиторията и по-ниска цена за крайния клиент.

Почти 90% от българското население получава достъп до телевизионните стратегии посредством платените пакети на кабелни, сателитни и IPTV оператори. В резултат на препоръчаното изменение на закона ще се усилят разноските за телевизионни пакети на близо 90% от българското население, ще се понижи разнообразието на предлаганите телевизионни стратегии, ще се спре достъпът до публика на телевизионни стратегии и те ще бъдат изключени от рекламния пазар и в последна сметка ще престанат да съществуват.

Предложението не разрешава декларирането на клиентите на кабелния оператор в договорите с малките екрани, което ще докара до преуспяване на сивия бранш на кабелното пиратство.

Цената за разпространяване на телевизионните стратегии всекидневно се дефинира въз основа на броя на клиентите, декларирани от кабелния оператор. Тази процедура в промишлеността е обективен метод за отчитане на доходи на кабелния оператор от потреблението на телевизионните стратегии.

Към момента липсва добра законова регулация и какъвто и да е надзор върху действителния брой на клиентите на кабелните оператори. В резултат приходите от разпространяване на телевизионни стратегии, както и тези на други авторско-правни промишлености, са лимитирани от неприятната законова регулация и неналичието на правилна обществена информация.

Законодателят на процедура предлага на малките екрани да бъде неразрешено да изискват заслужено установяване на възнаграждението за стратегия в договорите на база действителни клиенти на кабелния оператор.

Предлаганата санкция за малките екрани е в размер от 10 000 до 50 000 лева е в пъти по-висока от останалите наказания в Закон за радиото и телевизията. Санкцията е даже по-сурова от тази за разпространяване на стратегия, която поврежда развиването на децата. Законодателят очевидно е счел, че увреждането на стопански и бизнес ползи на избран кабелен оператор е с по-голяма социална значителност от увреждането на децата.

Законопроектът разпорежда контролните пълномощия на Съвет за електронни медии – регулаторът по медийното наличие, който не контролира пазарни връзки сред частноправни субекти.

Предложението не е съветвано нито със Съвет за електронни медии, нито с Комисия за защита на конкуренцията и заради тази причина не е съобразено с конкурентното право и медийната регулация.

Предложеното изменение на Закон за радиото и телевизията е в изгода само на кабелни оператори, които оперират в сивия бранш, и цели да повреди малките екрани като провокира съществени финансови загуби, отпадане на телевизионни стратегии. На първо място обаче ще пострада аудиторията – от по-високи цени и липса на програмно многообразие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР