Относно това дали се предвиждат рокади в образователната системата, той

...
Относно това дали се предвиждат рокади в образователната системата, той
Коментари Харесай

Министър Денков: Началници на регионални структури ходят по партийни сбирки

Относно това дали се плануват рокади в просветителната системата, той изясни, че към този момент в бранша могат да бъдат спокойни. „ В момента текат инспекции, сложни са, да бъдат спокойни сътрудниците, в случай че е всичко е наред “, увери Денков.

Според него проблемите във висшето обучение у нас са: „ Имаме понижение на студентите с към 1/4 през последните 5 години. В стопанска система - повече от 3 пъти, в администрацията - 4 пъти. Това е вследствие на стратегически решения. Идеята, че доста елементарно се приключва висше в България, не е вярна. Завършват към 50% от признатите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички би трябвало да завършат. “

Министърът изясни по какъв начин би могла да се промени картината:

„ Много постоянно се споделя, че има доста висши учебни заведения, да - 52 на брой, 27 са в Югозападния район. Има недостиг обаче в региона към Бургас. Това е значимо, тъй като младежи би трябвало да напущат тези райони и повече към този момент не се връщат. Натрупано в годините значи, че обезлюдяваме тези райони. Ние би трябвало да решим 3 казуса - да се открие висше учебно заведение в Северозападния район, в София би трябвало уедряване и общо да се увеличи качеството. “

Николай Денков разяснява и новата мярка за поощряване „ Отново дружно “, която планува към 30 000 възпитаници да отидат гратис на лагери.

„ Тези средства бяха планувани за туризъм. Тези 30 000 възпитаници, по какъв начин ще се разпределят, ще реши педагогическият състав. Всички държавни учебни заведения могат да вземат участие, кандидатстването към този момент е стартирало като процедура. В началото на юли чакаме и първите документи “, посочи министърът и добави, че един от проблемите във висшето обучение е неналичието на претенденти в някои доста значими специалности.

„ Да се подписват контракти сред работодатели и бъдещи експерти, да се дадат стипендии на деца с добър триумф и те да отидат в тези компании “, сподели още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР