Отношенията с колеги и прекия ти мениджър са критично важни.

...
Отношенията с колеги и прекия ти мениджър са критично важни.
Коментари Харесай

Защо е по-лесно да направиш щастлива компания на нещастно място

" Отношенията с сътрудници и директния ти управител са сериозно значими. 75% от хората напущат не поради позицията или заплащането, а поради връзките си с шефа, тъй като обществените им връзки в работата не са изключително положителни, не усещат задоволително поддръжка ", споделя проф. Де Нев

© Цветелина Белутова Текстът е част от приложението HR and Leadership с най-интересното от конференцията HR and Leadership Forum: Management 4.0 на " Капитал " и " Кариери ", която се организира на 24 октомври. Още по тематиката
Радж Рагунатан: Щастието се учи и единствено 10% от него се дължат на материални придобивки

Професорът по маркетинг и създател на книгата " Ти си интелигентен, сполучлив, само че дали си благополучен? " пред " Капитал "
5 окт 2018
България се изкачва в класацията за благополучие, само че остава зад Сомалия

Страната усъвършенства позицията си с пет места до номер 100 от общо 156 страни
15 мар 2018
Силата на усмивката

Защо са нещастни българите
12 апр 2012
Българският абсурд

Защо българите не са толкоз щастливи, колкото могат да бъдат и за какво за това не е отговорна стопанската система
12 апр 2012 Ян-Еманюел де Нев има един съвет към работодателите: правете хората си щастливи. Или най-малко задоволени. Това е прекрасен съвет, само че сме се събрали да работим не с цел да бъдем удовлетворени, би споделил някой актуален Бисмарк. Де Нев, който е професор в University of Oxford и откривател на тематиката за стопанската система на щастието, обаче твърди, че има значима причина фирмите да се стремят към това. Вдигането на удовлетвореността от работата се показва в съответни финансови усъвършенствания за компанията. Според неговото проучване, определено измежду " Управленските хрумвания с най-голяма значителност за 2016 " от Harvard Business Review, всяка степен на задоволеност нагоре дава отговор на сред 7 и 12% повдигане на продуктивността.
" Много проучвания, които вършим, демонстрират, че щастието е значимо за всеки обособен човек. Но да вършат хората удовлетворени не е единствено значимо за фирмите, само че и мъдро от тяхна страна. Изследванията демонстрират, че това подвига всеки аспект на тяхната работа - продуктивност, неявяване, ангажираност, резултати ", споделя Де Нев.

А работното място, споделя той, е пъклен значително за удовлетворението от живота като цяло, тъй като там прекарваме толкоз доста време. " Хората с работа са приблизително с 20% по-щастливи от тези без. Да си ангажиран е основно за удовлетворението ти. Защото ти дава занятие, пари, чувство за конструкция, обществен кръг ", изяснява откривателят.

Тук е, където той се сблъсква с най-голямото несъгласие. " Иронията е, че един път като имат работа, хората са недоволни от нея. Само към 20% от хората са интензивно ангажирани с работата си, което е доста малко. " В България проучванията демонстрират даже по-лоша картина. Едва 17.3% от хората тук споделят, че са интензивно ангажирани с работата си. 64% настояват, че не се усещат ангажирани, а 15% са интензивно неангажирани. " Това значи, че те ненавиждат работата си ", изяснява простичко Де Нев.

Хората, хората и отново хората

Той не мисли, че има идеално общество - такова, в което всеки обича работата си и я счита за извънредно значима и обогатяваща. Не всеки може да се потапя в нея по този начин, че да не прави разлика сред живота отвън и вътре в занятието си, както е да вземем за пример с създатели и свещеници, показва Ян-Еманюел Де Нев. Но има няколко неща, които фирмите могат сигурно да създадат, с цел да подобрят удовлетворението измежду чиновниците си. " Първото, което идва мислено, постоянно е заплатата. Нека не сме наивни - това е значимо. Но нашите проучвания показват, че има две други, по-важни неща. Първото е дали хората намират работата си за забавна. И най-важното, което би изненадало мнозина - качеството на връзките с другите хора в работното ти място. "

Това, споделя Де Нев, е два пъти по значимо за удовлетвореността от заплащането. " Отношенията с сътрудници и директния ти управител са сериозно значими. 75% от хората напущат не поради позицията или заплащането, а поради връзките си с шефа, тъй като обществените им връзки в работата не са изключително положителни, не усещат задоволително поддръжка. Това е доста значимо. "

Според него фирмите даже не осъзнават какъв брой значим е детайлът на персоналните връзки и на средата, която основават. Ръководителите би трябвало да образоват мениджърите на екипи, споделя Еманюел де Нев, тъй че те да са по-наясно с това какъв брой значимо е да дават поддръжка и да основават положителна атмосфера на хората, които работят с тях.

Предимството на България пред Дания

По любопитен метод това слага работодателите в България в голямо преимущество пред тези в други, по-щастливи места, като да вземем за пример Дания. Причината е, че тук-там, където общото удовлетворение от живота и равнището на благополучие е по-високо, е доста по-трудно да направиш работното място привлекателно. А можеш ли да направиш щастлива компания на нещастно място? " Не единствено можеш, само че може и да е по-лесно ", замисля се откривателят. " Ако хората кардинално са нещастни и си поставиш за цел твоето място да е свободно и ангажиращо, ще имаш по-ниска летва, която да прескочиш, с цел да караш хората да идват на драго сърце на работа. Да приемем, че отвориш една и съща компания в Дания и в някоя по-нещастна страна. Мениджърите поставят идентични старания, само че в случай че външното равнище е ниско, на вторите ще им е по-лесно да намерят хора. "

Това има и друга страна. Ян-Еманюел Де Нев е асистент редактор на World Happiness Report и член на Глобалния съвет за благополучие (Global Happiness Council) и като подобен е взел участие в проучванията, които тази година са се фокусирали разбираемо върху тематиката " Миграция ". " Открихме, че една от главните аргументи хората да напущат родните си места е, тъй като има доста благополучие, което чака да бъде наваксано. Ако се преместиш от нещастно място на щастливо място, личните ти равнища на удовлетворение се подвигат доста бързо ", удостоверява той. Което, от една страна, е неприятна вест за страни като България, тъй като де факто значи, че хората ще продължат да са местят, в случай че усещат, че щастието им е другаде. Но съгласно Де Нев е също по този начин добре, тъй като дава лостове. " Ако България приспособява политиката си, тъй че да поставя доста повече акцентиране върху качеството на живот и задоволството на хората, може да резервира най-хубавите си хора, вместо те да изтичат на открито. " Проблемът е, че тези неща не са елементарно прекопирани. Например - обществените връзки, доверието в другите и доверието в институциите.

И тук точно идва значимата роля на работодателите. Тъй като хората прекарват приблизително 8 часа дневно на работа, в случай че им предоставиш сходна среда, това ще се отрази и на обществото като цяло. Изследванията единомислещо демонстрират, че равнището на благополучие зависи извънредно доста от обществения кръг и от доверието сред хората. Колкото по-високо е то, толкоз по-доволни се усещаме. Така че вместо да чакат страната да реши казуса с ниското равнище на благополучие у хората, частният бранш може да стартира смяната.

Но страната може да го окуражава, споделя Де Нев и дава образец със своя концепция. " Ако всички обществени компании създадат транспарантни статистиките за удовлетвореността на чиновниците си, а те се мерят съответно от самостоятелни инспектори, това ще бъде един от знаците, които ще се преглеждат всяка година дружно с доходи и разноски. А което се мери, се цени. Така че един път като стартира да се случва, никоя компания няма да желае да е онази, в която хората са нещастни. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР