Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на

...
Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Очакваме над 9 млрд. лв. приходи от Турски поток

Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на съвместен интерес . Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в изявление за предаването „ Тази заран “ по бТВ.
Тя добави по време на провелото се 17-о съвещание на Междуправителствената комисия сред България и Русия за икономическо и научно-техническо съдействие въпросът за по този начин наречения шпионски скандал не е бил повдиган от съветска страна.
„ По време на съвещанието бяха разисквани безусловно всички въпроси от двустранен интерес. По никакъв метод тези събития не са повлияли на нашите връзки. “, уточни тя.
Тя добави, че са били обсъждани значими въпроси в региона на енергетиката, превоза. „ Беше извършено и първото съвещание на работната група в региона на превоза “.
Петкова напомни, че още предходната година при съвещанието на същата тази комисия в Москва е било взето решение за основаване на такава работна група. Петкова уточни, че други тематики, които са били обсъждани са селското стопанство и туризма.
„ Решенията, които се взимат в границите на тази комисия и това, което ние желаем, е да получим най-хубавото за България. Така че ние сме длъжни да пазиме и пазиме своите национални ползи “, сподели Петкова.
Началото на 2020 година е крайният период за стартирането на " Турски поток ", посочи тя .

" По трасето се работи, първите 11 км - входната точка от турската граница, се построяват от " Булгартрансгаз " и би трябвало да са подготвени през идващия месец , сподели Петкова. След това има подготвена мрежа от 140 км и след това ще стартира по-нататъшното строителство към Сърбия. До 2020 година би трябвало да са подготвени първите 308 км.
Няма планувани наказания, които България би трябвало да заплати поради забавянето на плана, безапелационна е Петкова.

Тя чака, че с построяването на " Турски поток " приходите от директни такси за страната ни ще се покачат . В момента " Булгартрансгаз " получава към 200 млн. лева До 2020 година тези доходи ще доближат до 420 млн., сподели Петкова.
Очакваме над 9 милиарда лева доходи през идващите 20 години , сподели министърката.
По мотив АЕЦ Белене Петкова изясни, че има 13 заявки за присъединяване в процедурата за стратегически реализатор. През всичките минали години обаче в площадката на Белене са потънали 3 милиарда лева Толкова ще се дадат и за градежа на Турски поток.
Държавата ще взе участие като съакционер в плана Белене. Северна Македония също е декларирала предпочитание за присъединяване с 10%.
По отношение на АЕЦ Козлодуй, Петкова изясни, че екипът е взел участие в съветската самодейност на " Росатом " " Песен на нуклеарните градове ". Знам, че са спазени всички условия за публичните поръчки, разноските за клипа са под праговете за Закон за обществените поръчки, тъй че той явно е коствал под 20 000 лева, сподели Петкова.
Междувременно при започване на октомври животът на 6-и блок ще бъде продължен с още 30 години. Тогава ще му бъде публикуван лицензът. Същото се е случило и с 5-и блок, само че още през 2017 година Така на процедура и двата блока на АЕЦ Козлодуй получават по 60 години живот всеки ", добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР