Отношенията ни оттук нататък ще продължат да изглеждат като отношения

...
Отношенията ни оттук нататък ще продължат да изглеждат като отношения
Коментари Харесай

Зам.-министър: В Северна Македония има език на омразата

" Отношенията ни оттук насетне ще продължат да наподобяват като връзки сред две прилежащи страни. Едната от които е положила големи старания, с цел да подкрепя другата в продължение на дълъг интервал от време, а другата - страна, която кандидатства за участие в Европейски Съюз ". Така разяснява развиването на комплицираните връзки сред България и Северна Македония зам.-министърът на външните работи Петко Дойков. Той бе посетител в " Денят ON AIR " по телевизия България Он Еър.

Според него в неразбирането от страна на Северна Македония има огромна доза вътрешна политика.

" В тях има език на омразата. Причината за нашето държание в последните месеци е поради неизпълнението на контракта. Всичко стартира от него. България не е завършила процеса, не е наложила и несъгласие. Това, което ние чакаме от страна на Северна Македония, преди всичко е да се възвърне доверието сред нашите две страни. На второ място чакаме успокояваме на тона. Ако това продължава - мъчно ще бъдат диалозите сред двете страни ", безапелационен е зам.-министърът на външните работи.

Припомняме, че кабинетът одобри решение за изследване на опциите за обезпечаване на ваксини против COVID-19 за страни от Западните Балкани и Източното партньорство.

Това ще се случи след обезпечаването на българските потребности при съблюдаване на процедурите на страните за това и изискванията на предварителните съглашения, подписани сред Европейска комисия и производителите на медикаменти.

Здравният министър на Северна Македония Венко Фелипче съобщи, че страната му е извънредно признателна на българското държавно управление в тези сложни времена. Той акцентира, че е извънредно значимо за Скопие да има достъп до ваксини. По негови думи двете страни би трябвало да си оказват помощ и да бъдат положителни другари. Фелипче изрази признателност от името на македонското държавно управление.

" Искаме да намерим решение с България, тъй като сме другари, само че не е ясно в какво е казусът. " Това разгласи по-рано министър председателят на Северна Македония Зоран Заев.

Ние дефинирахме, че късото и дългото име на страната е едно и също - Република Северна Македония, ние нямаме териториални искания, ние сме другари и ние изразихме цялостно доверие, означи още Заев пред кореспонденти по отношение на връзките с България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР