Отношенията между Вашингтон и Тел Авив при Биби няма да

...
Отношенията между Вашингтон и Тел Авив при Биби няма да
Коментари Харесай

„Биби“ Нетаняху добавя главоболия на Америка

Отношенията сред Вашингтон и Тел Авив при Биби няма да бъдат лесни през цялото време.

Новият министър председател на Израел Бенямин Нетаняху в листата с цели на своето държавно управление - най-крайнодясното през последните години - сложи в самото начало прекратяването на нуклеарната стратегия на Иран. Друга точка от неговата стратегия беше разширението на еврейските селища на палестинския бряг на река Йордан.

Така Тел Авив ненадейно и „ на равно място “ сътвори проблеми на Вашингтон. С Иран всичко е повече или по-малко просто. В тясна съгласуваност с Нетаняху, Доналд Тръмп на 8 май 2018 година разгласи отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Техеран и наложи още веднъж наказания против него.

Новото завръщане на " Биби " на премиерския пост се чака да докара до увеличение на равнището на ескалация сред Израел и Иран. И американците няма да могат да останат настрани: Тел Авив е техният главен съдружник в Близкия изток. Неслучайно още през ноември Джо Байдън разгласи, че нуклеарната договорка с Иран на процедура е мъртва. И в този момент, при Нетаняху, вероятността израелците и американците да се опитат да решат иранския проблем с военни средства ще бъде висока.

Но с оповестеното заселване на палестинските територии - " в Галилея, Негев, Голанските възвишения, в Юдея и Самария " - всичко е доста по-сложно. Байдън, тъкмо в поздравленията на Нетаняху, съумя да сътвори неуместна обстановка. Той съобщи, че Белият дом ще се " опълчи на политики, които заплашват " решението за две страни (Израел и Палестина) или " опонират на нашите общи ползи и полезности ".

Този мъчителен миг подсказва, че връзките сред Вашингтон и Тел Авив при Биби няма да бъдат лесни през цялото време. Байдън би трябвало да поправя връзките с арабите, на първо място с монархиите в Персийския залив. И няма безусловно никаква потребност от нахлувания на расисти на министерски постове в Израел, като Бецалел Смотрич или Итамар Бен-Гвир.

Така че в Близкия изток с идването на нов израелски министър председател се изострят по едно и също време два казуса – иранският и палестинският. И Америка ще би трябвало да се оправи с тях дружно с Украйна, Тайван и Северна Корея.

Да не вземе да се пренапрегне международният стражар...

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР