Отношенията между Съединените щати и Северна Корея се очертаха като

...
Отношенията между Съединените щати и Северна Корея се очертаха като
Коментари Харесай

Загуби ли се Тръмп в лабиринта на преговорите със Северна Корея?

Отношенията сред Съединените щати и Северна Корея се обрисуваха като един от главните въпроси на интернационалната политика тази година. В центъра на тези връзки застана уреждането на въпроса с денуклеаризацията на Корейския полуостров.

Северна Корея зае водещо място измежду тематиките в дневния ред на американския президент Доналд Тръмп още през първия месец на годината. Тогава американският държавен глава продължаваше да назовава севернокорейския водач Ким Чен-ун " индивида ракета ", а в риториката му участваха изказвания от вида на това, че неговият " нуклеарен бутон " е по-голям от този на Ким.

Тръмп изрази в Туитър през януари задоволството си от обстоятелството, че наложените на КНДР наказания стартират да дават резултат, като означи, че отварянето на Пхенян към Южна Корея се дължи на неговата неотстъпчивост по отношение на КНДР.

Само няколко дни, откакто акцентира превъзходството на своя " нуклеарен бутон ", Тръмп съобщи, че има вяра в разговора и че би разговарял с Ким Чен-ун, само че изрази подозрение дали от възможни договаряния със Северна Корея въобще би имало някаква изгода.

В Пьончан, Южна Корея, през февруари бяха извършени 23-тите Зимни олимпийски игри, които станаха мотив за огромен брой прояви на взаимно почитание сред двете Кореи.

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс съобщи, че Съединените щати са отворени за диалози без предварителни условия със Северна Корея. По-късно се разбра, че севернокорейски представители са имали уговорена среща с Пенс в Пьончан, само че са я отменили в последния миг.

Доналд Тръмп разгласи на 23 февруари налагането на най-големия пакет от наказания против севернокорейския режим, а три дни по-късно сподели, че Съединени американски щати биха разговаряли с КНДР, само че единствено при съществуване на нужните за това условия.

Впоследствие Тръмп конкретизира за какви условия става дума. Президентът посочи, че договарянията с КНДР ще се състоят, в случай че тя се откаже от нуклеарните си оръжия. В отговор на по този начин поставеното от Тръмп изискване Пхенян изрази подготвеност за мораториум върху своите нуклеарни и ракетни опити, в случай че Съединени американски щати се съгласят на договаряния.

Белият дом заяви на 9 март, че Доналд Тръмп е приел покана за среща с Ким Чен-ун. Тръмп още същия ден разясни, че макар постигнатото единодушие за среща с Ким, глобите против КНДР остават в действие. Ким отговори, че желае Корейският полуостров да бъде зона, свободна от нуклеарни оръжия.

Севернокорейският водач загатна за първи път обществено в КНДР за разговора с Вашингтон при започване на април, до момента в който изнасяше отчет пред високопоставени членове на Корейската трудова партия. Тръмп разкри в средата на същия месец, че към този момент се разискват детайлите на срещата му с Ким. Изказванията на американския президент от този интервал бяха пропити с оптимистичен възторг.

" Срещата сред мен и Ким Чен-ун се урежда тъкмо в този момент. Мисля, че ще бъде ужасно. Мисля, че ние ще отидем на нея с доста почитание и ще забележим какво ще се случи ", съобщи на 12 април Тръмп, представен от Ройтерс.

Дори тогава обаче в думите на Тръмп се виждаха нюанси и контрасти. Той да вземем за пример съобщи на 17 април, че съществува действителна опция срещата сред него и Ким изобщо да не се състои. По същото време в американската преса изтече информацията, че тогавашният шеф на Централното разследващо ръководство, а по-късно държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо скрито е разговарял с Ким Чен-ун в Пхенян за започване на подготовката за срещата сред севернокорейския водач и Тръмп. Президентът на Съединени американски щати удостовери на 18 април в профила си в Туитър, че Помпейо в действителност се е срещнал с Ким в Северна Корея и че срещата е минала доста безпрепятствено.

Ким Чен-ун съобщи на 21 април, че КНДР към този момент няма потребност от нуклеарни и ракетни опити. Думите му бяха приветствани от Доналд Тръмп и интернационалната общественост. Тръмп сподели на същия ден, че с неспокойствие чака срещата си с Ким, а на идващия уточни, че севернокорейската нуклеарна рецесия надалеч не е завършила.

" Далеч сме от решение по Северна Корея. Вероятно всичко ще се получи, а може би и не, единствено времето ще покаже ", написа в присъщия си жанр Тръмп в Туитър на 22 април, а два дни по-късно характеризира Ким Чен-ун като " доста отворен и доста честен ". Тези прилагателни бяха в внезапна диаметралност с метода, по който американският водач се изказваше за Ким при започване на годината.

" Ще забележим до каква степен ще стигне всичко това. То може да бъде отлично, а може и да не бъде ", съобщи Тръмп във връзка с преговорния развой със Северна Корея.

Майк Помпейо съобщи на 29 април, че на тайната им среща в Пхенян Ким Чен-ун е изразил подготвеност да показа проект за денуклеаризацията на Корейския полуостров.

Като жест на благосклонност Северна Корея разгласи на 24 май, че е унищожила нуклеарния си полигон " Пунгери ".

Дългите и комплицирани пролетни договаряния сред Съединени американски щати и КНДР в последна сметка се увенчаха със срещата сред двамата водачи на 12 юни в Сингапур, на която те подписаха общ документ, с който поеха ангажимент да работят " за цялостна, подлежаща на инспекция и необратима денуклеаризация на Корейския полуостров ". Тръмп съобщи, че денуклеаризацията ще стартира " доста скоро " и че е открил " доста специфична връзка " с Ким, който предложения в Белия дом. Ким приветства " историческата среща " в Сингапур и сподели, че двамата водачи са загърбили предишното, а светът ще стане очевидец на огромни промени.

Тръмп разгласи в деня след срещата, че Северна Корея към този момент не е нуклеарна опасност и е страна с голям капацитет за бъдещето, а Майк Помпейо изрази вярата на Съединени американски щати КНДР да извърши доста разоръжаване през идващите две години и половина.Тръмп съобщи на 21 юни, че цялостната денуклеаризация на Северна Корея към този момент е почнала, а два дни по-късно предизвести, че Северна Корея към момента съставлява " изключителна опасност " за Съединени американски щати.

Останалата част от лятото бе белязана от появяващи се информации в американски медии, че севернокорейците се пробват да укрият част от нуклеарния си боеприпас.

Майк Помпейо реализира още една среща с Ким Чен-ун при започване на юли, по време на която още веднъж акцентира, че задачата на Съединени американски щати е цялостната денуклеаризация на КНДР.

След визитата на Помпейо Северна Корея изрази разочарованието си и упрекна Съединени американски щати в едностранни претенции за заличаване на нуклеарните оръжия. Въпреки изразената убеденост от Тръмп в Туитър, че Ким ще се придържа към контрактуваното в Сингапур, за анализаторите и специалистите стана ясно, че преговорният развой навлиза в стадий на нови затруднения. Помпейо призна на 26 юли, че Северна Корея продължава да създава нуклеарни материали, което ускори рецензиите против държавното управление на Тръмп за неналичието на забележим прогрес по въпроса с денуклеаризацията. Заради незадоволителния прогрес при премахването на нуклеарните оръжия в края на август бе анулирано посещаване на Помпейо в Пхенян.

След междукорейската среща през септември и постигнатото на нея военно съглашение Съединени американски щати показаха подготвеност да възобновят неотложно договарянията с КНДР за бързо нуклеарно разоръжаване.

С наближаването на междинните избори за Конгрес в Съединени американски щати през ноември севернокорейската тематика за известно време остана на назад във времето, само че това не попречи на Помпейо въпреки всичко да посети още един път Северна Корея при започване на октомври, с цел да разиска за следващ път въпросите на денуклеаризацията с Ким Чен-ун.

КНДР предизвести Съединени американски щати при започване на предишния месец, че има намерение, в случай че не бъдат вдигнати наложените и стопански наказания, да се завърне към политическата си тактика, предвиждаща насърчаване на севернокорейския нуклеарен боеприпас. В отговор на севернокорейските претенции Доналд Тръмп съобщи, че би се радвал да анулира глобите, само че Северна Корея също би трябвало да направи отстъпки.

Въпреки застоя в договарянията за нуклеарно разоръжаване на Северна Корея, Държавният департамент на Съединени американски щати изрази убеденост, че Ким Чен-ун ще съблюдава поетите на срещата с Тръмп през юни задължения.

Предстои да забележим дали това въобще ще се случи и дали в случай че се случи, президент на Съединени американски щати към момента ще е Доналд Тръмп.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР