Отношенията между Москва и София постепенно се възстановяват. Това заяви

...
Отношенията между Москва и София постепенно се възстановяват. Това заяви
Коментари Харесай

Путин: Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. Радев: Има условия за увеличаване на доставките на руски газ


Отношенията сред Москва и София последователно се възвръщат. Това съобщи президентът на Руската федерация Владимир Путин в при започване на срещата си с българския държавен глава Румен Радев през днешния ден в Константиновския замък в Санкт Петербург. България е член на Европейски Съюз и НАТО, само че това не изключва развиването на интензивни връзки с Руската федерация, сподели президенттът Радев и добави: " Смятам, че градивният разговор и градивното съдействие – това е ключът към спокойно и благоденстваща Европа ".


Започваме да използваме запасите за активизиране на двустранните ни връзки, акцентира съветският президент. „ В началото на наша среща бих желал да установявам, че връзките сред Русия и България последователно се възвръщат. За това приказва и неголемият, само че въпреки всичко резистентен напредък на стокообмена “, сподели съветският хазаин пред Радев.

Путин заяви, че през първото тримесечие на 2019 година растежът на стокообмена е достигнал 2,8%. „ Като цяло можехме да реализираме доста повече като числа. Но това, което радва е, че в този момент се активизираха връзките на равнище държавни управления, парламенти. Отново стартира да работи всъщност междуправителствената комисия. Всичко това дава съображение да се счита, че ние използваме неизползваните досега благоприятни условия за активизирането на нашите отношение във всички посоки “, сподели съветският президент.

Нашата втора среща за подобен къс интервал е явен сигнал за новата динамичност в двустранните връзки, които се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки, уточни Радев и добави, че това е сигнал, че двете страни желаят да развият тези връзки интензивно и градивно на взаимноизгодна основа.

Българският президент означи положителните връзки на равнище държавно управление и на равнище парламенти на двете страни и уточни положителните връзки в региона на културата, науката образованието, туризма. Стратегически сътрудници сме в региона на енергетиката и имаме капацитет това съдействие да се задълбочава, сподели българският президент, представен от Българска телеграфна агенция.

Знаете, че към този момент придобихме два съветски реактора, това значи и допуска, че Русия има място в построяването на бъдещата нуклеарна централа, без значение кой ще завоюва търга за стратегически вложител, разяснява Радев.

В региона на газовите доставки и пренос също имаме дългогодишно партньорство, съобщи президентът. Той уточни, че съществуват условия за увеличението на доставките и преноса на съветски газ през България. Искам по-подробно да ви срещна с това, че България продължава да модернизира и уголемява своята газопреносна мрежа, с проекти за създаване на газоразпределителен център, газова борса, в ход е построяването на интерконектори с нашите съседи, означи той.

Това е втората среща на българския държавен глава със стопанина на Кремъл, след диалозите им в Сочи през май 2018 година, на която беше възобновен разговорът на най-високо политическо равнище сред България и Русия след десетгодишно спиране, напомня БГНЕС. Президентът Радев на посещаване в Руската федерация от през днешния ден до 8 юни. Той ще взе участие в Международния стопански конгрес в Санкт Петербург.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР