Отношенията между Минск и Москва неудържимо се влошават от началото

...
Отношенията между Минск и Москва неудържимо се влошават от началото
Коментари Харесай

Защо Русия няма да анексира Беларус по време на ученията през септември

Отношенията сред Минск и Москва неудържимо се утежняват от началото на 2016 година, като в основата стои непредвидимият, своенравният и придирчив президент Александър Лукашенко. Напрежението дотолкоз ескалира, че някои специалисти съществено разискват опцията за анексия на Беларус от страна на Русия по време на най-мащабните на беларуска територия военни учения от времето на Съюз на съветските социалистически републики – 13 хиляди души. Много забавен обширен разбор по тематиката разгласява беларуската гражданската акция „ Наш дом ”. Беларус е суверена страна, само че беларуските военни въобще не са подготвени и не желаят да водят война с руснаците. Допитванията демонстрират, че единствено 26% от беларусите са подготвени да се опълчват на една възможна съветска инвазия.

Според политолози 70-80% от беларуските офицери желаят „ не официално, а фактически обединяване с Русия”. Военният министър Андрей Равков приключил с отличие военно учебно заведение в Москва и отново с отличие академия на Генералния щаб. Неговите четирима заместници са изучавали военното дело в Русия, като двама по рождение са руснаци. От 12 командващи разнообразни сили и войски 11 са съветски военни ученици, 6 са приключили висши военни академии, а трима по рождение са руснаци.
Експертите на „ Наш дом” смятат, че е дребна вероятността от съветска анексия на Беларус по образеца на Крим и привеждат доста основателни аргументи: Русия в този момент не е в икономическа и геополитическа обстановка, с цел да си разреши голям брой политически проблеми и финансови разноски, свързани с анексията на Беларус. Проблемите с Крим и Донбас са й задоволителни. Русия разполага с задоволително сили, средства и лостове за въздействие, с цел да влияе на политиката на Беларус, военната интервенция просто не е нужна. В Русия има задоволително финансово-промишлени групи, които са заинтригувани от опазване на статуквото поради личния си бизнес. Ръководителите на тези групи са доближени до Кремъл и оказват въздействие на вземаните там решения. В ученията „ Запад-2017” ще вземат присъединяване едвам 3000 съветски военни, които въобще не са задоволителни за рискови инициативи Авторството на концепцията за военна анексия на Беларус от РФ е измислено в беларуското Министерство на външните работи, първо, за приемане на спомагателни европейски пари под претекст за „ опълчване на съветската заплаха”, и второ, да отклони вниманието на европейските сътрудници от разискването на всеобщите репресии на гражданското общество и опозицията през февруари-май 2017 година Пред опасността от война спазването на човешките права постоянно отстъпва на назад във времето. Всяка форма на съветска агресия във връзка с Беларус ще бъде възприета извънредно отрицателно от управлението на Китай. Причината е, че формален Пекин има свои проекти във връзка с Беларус, явяваща се значима страна в китайския план „ Нов Велик Копринен път”. Руските жители ще възприемат изключително мъчно експанзията, тъй като те се отнасят към беларусите доста по-доброжелателно, в сравнение с към украинците.
Всичко това дава съображение с огромна доза убеденост да се приказва, че военната анексия на Беларус от съветски войски по време на ученията „ Запад-2017” на практика е малко евентуална.

Редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР