Отношенията между Лондон и Париж отново се изостриха. Френският президент

...
Отношенията между Лондон и Париж отново се изостриха. Френският президент
Коментари Харесай

Великобритания се сблъсква със съпротивата на Франция в НАТО

Отношенията сред Лондон и Париж още веднъж се изостриха. Френският президент се опълчи на английския претендент да управлява НАТО. Заради това си печели прозвището " следващия англофоб ". Каква е повода за сходна стъпка на Еманюел Макрон и по какъв начин Русия би трябвало да се отнася към този спор?

Френският президент Еманюел Макрон е на път да блокира назначението на Бен Уолъс, който в този момент оглавява английското министерство на защитата, за общоприет секретар на НАТО. Така съгласно „ Дейли Експрес “ Макрон се е противопоставил на назначението на английски или турски претендент за общоприет секретар на НАТО и е заплашил да употребява ветото си.

Депутатът от Консервативната партия Андрю Бриджън изрази отчаяние от " англофобията " на Макрон, отбелязвайки, че френският президент е " пореден " в това отношение. Бриджън счита, че Уолъс е " съвършен " за поста общоприет секретар на Алианса.

„ Дейли Експрес “ също цитира неназован народен представител от консерваторите, който счита, че в този момент се повдигат въпроси към английския министър председател Риши Сунак, който назова Макрон другар. Заместник-председателят на Европейската изследователска група Дейвид Джоунс напомни, че Англия е вторият по величина участник в НАТО.

Припомняме, че Йенс Столтенберг трябваше да напусне поста общоприет секретар още на 1 октомври, само че още напролет водачите на страните от НАТО взеха решение да удължат мандата му до 30 септември 2023 година Беше обявено, че в НАТО има мълчалив консенсус, съгласно който жена ще стане новият общоприет секретар. Основният претендент на медиите е вицепремиерът и министър на финансите на Канада Кристия Фрийланд. В Русия тя е известна като „ Внучката на Бандера “.

Списъкът с претенденти обаче не свършва дотук. За поста общоприет секретар претендират някогашният президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, министър председателят на Естония Кая Калас и някогашният министър председател Керсти Калюлайд, някогашният президент на Литва Далия Грибаускайте. Имаше и клюки, че Борис Джонсън, който неотдавна разгневи Германия и Франция с разкритията си за аргументите за СВО в Украйна, може да стане общоприет секретар на НАТО.

Що се отнася до френско-британските несъгласия, през последните години те непрестанно се изострят. Тук можем да си напомним „ рибните войни ”, както и френските закани за прекъсване на електричеството на Англия. Освен това Макрон един път назова Джонсън „ смешник “. Но основаването на съюза АУКУС провокира най-големия разкол в връзките сред Лондон и Париж. Заради това Франция загуби огромен контракт за строителството на подводници за Австралия.

„ Отношенията сред страните непрекъснато се утежняват, това беше явно даже при държавното управление на Борис Джонсън. Той беше сменен от Лиз Тръс, която не промени нищо през късия интервал на премиерството си. Въпреки че имаше очаквания “, разяснява Андрей Куликов, началник на изследователската компания „ ЮръпИнсайт “.

„ Така и от двете страни на Ламанша не престават с взаимните обвинявания. Лондон не е удовлетворен от помирителната изразителност на Макрон по отношение на Русия, тъй като Англия заема внезапно антируска позиция. Освен това британците са недоволни от метода, по който се взема решение въпросът с миграцията. Следователно сегашният демарш на Макрон несъмнено не е последният отрицателен епизод в връзките сред двете страни “, счита Куликов.

В същото време политологът Владимир Корнилов напомня, че от Брекзит насам Лондон и Париж не могат да се схванат за нищо. В тази връзка показателно беше държанието на Лиз Тръс, която не можеше да реши дали Макрон ѝ е другар или не.

„ За Русия този спор е най-изгоден. Трябва да заложим на формулата „ изяжте се взаимно. " Но в случай че приказваме за степента на русофобия, то в този въпрос Лондон изпреварва Париж с обиколки. Ето за какво несъмнено не би трябвало да поддържаме британците “, счита Корнилов.

Французите виждат този спор по друг метод. „ Макрон от дълго време прокарва концепцията за стратегическата автономност на Европа, съгласно която съюзът със Съединени американски щати и Англия би трябвало да се резервира, само че в това време Европа ще придобие по-голяма индивидуалност “, сподели Сергей Фьодоров, водещ помощник в РАН

„ В тази обстановка Франция не се нуждае от подсилване на Англия в границите на НАТО. Напротив, Париж се пробва да усили въздействието по този начин, че да дефинира тактиката на НАТО за идващите години. Затова Макрон до последно ще се съпротивлява на назначението на британеца за общоприет секретар на Алианса “, счита специалистът.

„ Назначаването на нов общоприет секретар на НАТО ще бъде въпрос на политически пазарлъци. Различните играчи имат разнообразни цели. Някой желае жена да стане общоприет секретар – сега по този начин е съвременно. Например канадската Фрийланд. Някой желае не просто жена, а представител на Източна Европа или Балканите да стане общоприет секретар, унищожавайки монопола на „ остаряла Европа “ по този въпрос “, споделя Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси.

„ В същото време европейците с право имат вяра, че Англия след Брекзит съставлява ползите на Съединени американски щати в Европа, тъй че те се интересуват от баланс сред Лондон, Вашингтон и Европа. Това се наслагва върху обичайното френско-британско съревнование. А и те са единствените страни от НАТО, с изключение на Съединени американски щати, които имат лични нуклеарни оръжия “, добави източникът.

„ Но за Русия е за предпочитане да избере претендент от „ остаряла Европа “ - Италия, Франция или даже Германия, който да се придържа към обичайните възгледи за външната политика. Ясно е, че НАТО е под контрола на Съединени американски щати, само че фигурата на генералния секретар може да придаде самостоятелен щрих на връзките ни “, заключи Кортунов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР