Отношенията между ЕС и Великобритания винаги са били щекотливи, а

...
Отношенията между ЕС и Великобритания винаги са били щекотливи, а
Коментари Харесай

Юнкер: Преговорите за Brexit са като ухажване на таралежи

Отношенията сред Европейски Съюз и Англия постоянно са били щекотливи, а шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер сподели в петък, че договарянията по Brexit стартират да наподобяват на ухажване сред два таралежа.

„ Ние не сме във война с Англия ", сподели Юнкер пред австрийския ежедневник Die Presse в изявление, оповестено ден откакто проектът на английския министър председател Тереза Мей беше отритнат като неупотребим и недопустим от останалите 27 членове на блока на неофициална среща на високо ниво Залцбург.

„ Трябва да внимаваме като два таралежа, които се обичат един различен “, сподели Юнкер. „ Когато се прегърнат два таралежа, те би трябвало да внимават да не се одраскат “.

Юнкер настоя, че двете страни " се доближават ".

Въпреки това " ирландският въпрос за границата е доста сложен ", сподели той.

" Също по този начин е ясно, че не може да има овакантяване на Европейски Съюз и опазване на привилегиите на общността. Brexit значи Brexit ", сподели той.

На въпроса дали британците би трябвало да имат още едно гласоподаване по договорката за излизане, откакто бъде реализирано единодушие, Юнкер съобщи, че Мей споделила ясно в Залцбург " че няма да има втори референдум. " Независимо от това английският парламент би трябвало да гласоподава за договорката за излизане, както и Европейският парламент. И не всичко, което Лондон харесва, се харесва от Народното събрание на Европейски Съюз “.

Юнкер сподели, че обстановката сред Англия и Европейски Съюз не би трябвало да бъде " безпределно драматизирана ".

Англия " ще остане значим сътрудник в търговията и сигурността за Европейски Съюз, само че с британците губим малко прагматизъм. Поради това напускането ме натъжава надълбоко ", сподели Юнкер.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР