Отношенията между двете държави са в най-ниската си точка след

...
Отношенията между двете държави са в най-ниската си точка след
Коментари Харесай

Буяр Османи: Спорът между София и Скопие не бе решен заради липсата на кабинет

Отношенията сред двете страни са в най-ниската си точка след решението на София да наложи несъгласие върху преговорната рамка за присъединението на Скопие в Европейски Съюз. Това обаче спря и интеграцията на Албания и попречи на един от главните цели на блока - разширение на въздействието в района Западни Балкани. Натискът върху България от Брюксел се ускорява, а разрешаването на разногласието към момента е в задънена улица.

Пред Financial Times новоизбраният министър председател Кирил Петков уточни, че страната ни е подготвена за противоположен завой. В най-къс период ще бъдат основани работни групи, които да включват просвета, инфраструктура, стопанска система и история. Петков се надява още при започване на януари следващата година тези групи да имат резултати и договарянията да напреднат.

Петков обаче уточни - позицията на България няма да се промени, само че се надява тя да бъде надградена.

Пред Нова телевизия външният министър на РСМ уточни, че постоянното държавно управление дава мотиви за вяра, че две законни управляващи могат да обсъдят всички въпроси. Османи е безапелационен - първите послания са оптимистични.

“Аз одобрявам единствено един мотив за какво до момента не бе открито решение, тъй като нямаше политически кабинет. Сега в действителност няма причина да се дават дълги периоди, когато има политически кабинет, има устойчиво болшинство и в Република България, и в Република Северна Македония. Можем да седнем още на следващия ден, да продължим с диалозите и още през месец януари да има решение”, уточни Буяр Османи.

“Република Северна Македония няма да се меси във вътрешното устройство на Република България във връзка с метода на организацията на нейните жители. Република Северна Македония и Република България имат друго устройство във връзка с етническото образуване на жителите. При нас конституцията признава етническите общности. В Конституцията е записано - македонски народ, елементи от албанския, турския, ромския и така нататък В България това нещо не съществува в нейната Конституция. Нашата позиция е, че това е въпрос, на който самата България ще взема решение по какъв начин да се провежда. Ние нямаме никакво желание да се месим в това по какъв начин Република България ще се провежда. По отношение на останалите въпроси - за речта на омразата, за работата на историческата комисия, вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония, въпросът за реабилитацията на жертвите от комунизма, за късото и дългото название на страната, ние отговорихме, само че, за жалост, не получихме отговор от българска страна”, добави още Османи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР