Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни. Убеден

Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни. Убеден ...

Борисов се срещна с президента на Туркменистан.

Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни. Убеден съм, че двустранният диалог на най-високо ниво ще отвори нови възможности за сътрудничество от взаимен интерес. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Премиерът посочи, че България има желание за дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области, като търговия, строителство, енергетика и туризъм.

Борисов не пропусна да подчертае потенциала на сътрудничеството между двете страни относно енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския регион към Европа. Той заяви, че България се стреми да запази ролята си на стратегически газоразпределителен център.

Според премиера газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център "Балкан" на територията на България. Той изрази готовност страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението "Запад - Изток" и "Запад - Юг" през Югоизточна Европа и Черно море.

Инфраструктурата беше друга перспективна сфера за сътрудничество между двете държави, която изтъкна Борисов. Той изрази мнение, че обмяната на информация за инвестиционния климат и намеренията в тази област би била полезна и за двете страни.

В рамките на разговора премиерът на свой ред отправи покана към президента на Туркменистан да посети България. /news.bg

Източник: dnesplus.bg