Отношенията между България и САЩ минават на ново ниво. Това

...
Отношенията между България и САЩ минават на ново ниво. Това
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция ни прави истински енергиен хъб според Херо Мустафа

Отношенията сред България и Съединени американски щати минават на ново равнище. Това съобщи американският дипломат у нас Херо Мустафа във връзка срещата сред премиера Бойко Борисов и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп , оповестява БГНЕС.

В първата си обществена тирада пред Атлантическия клуб в България тя уточни, че съгласно нея най-важното нещо от срещата сред двамата водачи е приемането на работна рамка за стратегическо партньорство и приемане на пътна карта за развиване на двустранните връзки в три посоки от съвместен интерес - съдействие в региона на сигурността и защитата, съдействие в областта на стопанската система, търговията и енергетиката и подсилване на демокрацията и върховенството на закона.

Тя разясни, че на срещата в Белия дом основната тематика е била съдействието в региона на енергетиката. По думите й Тръмп и Борисов са разискали общата цел за преобразяване на България в действителен газов център и основен източник в областта на районната енергийна сигурност. Посланикът даде обещание да оказва помощ на страната да диверсифицира енергийните доставки.
 Визите, енергетиката, Ф-16 и посещаване в България - съществени тематики на срещата Тръмп-Борисов
Визите, енергетиката, Ф-16 и посещаване в България - съществени тематики на срещата Тръмп-Борисов

Двамата дадоха висока оценка на двустранните контакти в редица сфери

Мустафа заяви и че Съединените щати ще изпратят нов човек в посолството в София , който ще дава отговор по въпросите за свободата на словото, върховенството на закона и по тематиките за малцинствата.

Американският дипломат съобщи, че във военната сфера се планува създаване на 10-годишен проект за съдействие по запазване на сухопътната и морската област . Проучват се и благоприятни условия за произвеждане на части във военния бранш.

Тя посочи, че американските компании са вложили над 2 милиарда $ в българската стопанска система , създавайки повече от 30 000 места в енергетиката и селското стопанство. По нейни думи в идващите години ще се подчертава в разкриването на работни места в стартъп компании и ИТ технологии.
 От следващата година никой не можел да спре парното на българите
От следващата година никой не можел да спре парното на българите

Премиерът Борисов посочи, че за диверсификация всички приказват

Мустафа посочи, че енергетиката е основна тематика за Белия дом и точно тя е била акцент в диалога сред Тръмп и Борисов. Те разговаряха по какъв начин България ще стане същински енергиен хъб , означи посланикът.

Тя уточни, че Съединени американски щати ще следи от близко по какъв начин се развива интерконекторът с Гърция и изрази мнение, че за разлика от " Турски поток ", където България е директна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за полутечен газ Александруполис ще създадат България благонадежден снабдител на потоци от газ.

Мустафа заяви и че ще дойдат специалисти, с цел да оказват помощ при построяването на АЕЦ " Белене ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР