Отношенията между България и РСМ отново са на фокус след

...
Отношенията между България и РСМ отново са на фокус след
Коментари Харесай

Могат ли България и РСМ да намерят общ език

Отношенията сред България и РСМ още веднъж са на фокус след вчерашното разкриване на македонски клуб в Благоевград. В студиото на " Денят стартира " тематиката разясниха публицистите Милена Милотинова и Любчо Нешков.

Според Милотинова откриването на клуба в Благоевград е било некадърен опит да се отклони вниманието от главните въпроси, които стоят пред Скопие във връзка с евроинтеграцията. Тя акцентира, че при визитата си там ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен нееднозначно е декларирала, че чака Скопие да направи конституционните промени, които се изискват, с цел да стартират договаряния с Европейски Съюз - една от тях е да се впишат българите в Конституцията.

" Веднага откакто Урсула фон дер Лайен си потегли от Скопие, президентът Стево Пендаровски сподели, че вписването на българите в Конституцията на този стадий не е приоритет за РСМ. Аз персонално се чудя дали политическият хайлайф има желанието бързо да направи нужните стъпки, вписани в преговорната рамка, с които са се съгласили с изключение на 27-те членки на Европейски Съюз, по този начин и самата РСМ ", разяснява Милена Милотинова.

По думите ѝ никой в Народното събрание не търси конституционно болшинство за вписването на българите, само че са събрали болшинство по отношение на имената на българските клубове в страната.

Любчо Нешков разяснява, че в " душата и сърцето на македонизма е борбата и омразата към България ", като задачата е да няма положителни връзки сред двете страни.

" Основният въпрос, към който ние би трябвало да се стремим е да намерим решение на целия този проблем, който ни разделя. Дайте да разбираем за какво няма връзка, да построим нещата по този начин, както би трябвало да бъдат. В противоположен случай ние ще се занимаваме с Мицкоски, Пендаровски или някой различен ", прикани журналистът.

Заяви още, че в Северна Македония се води държавна идеология против България, главно поради непознати геополитически ползи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР