Отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за

...
Отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за
Коментари Харесай

Дончев: Нужен е 50% ръст при стокообмена България - Македония

Отношенията сред България и Република Македония имат сериозен капацитет за развиване в подтекста на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, само че би трябвало да го разгърнем и развием в допълнение в стопански проект, тъй като процесите в едни страни и общества постоянно стартират с формалните държавни договорености и съглашения, само че не трябва да свършват с тях. Това съобщи заместител министър-председателят Томислав Дончев при откриването на Българо-македонски бизнес конгрес с присъединяване на повече от 100 компании, които се срещнаха в Скопие в поддръжка на развиването на двустранните търговско-икономически връзки сред двете страни.

Вицепремиерът Дончев акцентира, че от основно значение е интензивният разговор сред бизнес средите на двете страни. Пазарът на Република Македония е атрактивен за българските компании поради ниските транспортни разноски, сходните условия към стоките и услугите. За първите девет месеца на 2018 година двустранният стокообмен сред България и Република Македония възлиза на 550 млн. евро, би трябвало да работим за растеж с 50%.

Двете ни страни имат огромен капацитет за развиване на връзките си в енергийния бранш, в това число посредством партньорство при построяването на нова атомна електрическа централа и обща енергийна борса. Това разгласи вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев.

Във форума взеха присъединяване над 100 български и македонски компании в областта на минно-добивната промишленост, строителството, транспортната инфраструктура и логистиката, земеделието и питателните артикули, биохраните и туризъма, които в границите на форума организираха двустранни срещи. В нарочна среща на представителите на туристическия отрасъл взеха присъединяване заместник-министърът на туризма Любен Кънчев и македонският му сътрудник министърът на стопанската система Крешник Бектеши. Кметовете на Кюстендил, Дупница, Белица, Берово, Струмица, Крива Паланка, Каменица, Делчево, Пехчево и Ново село разискаха вероятностите за по-тясно съдействие сред пограничните общини.

В рамките на аудиенция в Скопие заместител министър Манолев ще открие новият офис на Службата ни по търговско-икономически въпроси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР